Най-добрият български съдия по футбол Георги Кабаков остава в Първа категория на ранглистата на УЕФА и за 2022-а година и не попада сред осемте арбитри, които са промотирани в Категория Елит, стана ясно от утвърждаването на новите листи на европейската асоциация.

Това са Франсоа Летешиер (Франция), Даниел Зиберт (Германия), Давиде Маса (Италия), Сердар Гозубуюк (Нидерландия), Сърджан Йованович (Сърбия), Сандро Шерер (Швейцария), Хосе Мария Санчес Мартинес (Испания) и Халил Умут Мелер (Турция).

Съдийската комисия на УЕФА е преценила, че няма да понижава съдии от Елитна в Първа категория и списъкът с най-добрите арбитри включва 32-а. Най-много са от Германия и от Испания- по четирима. Испанците са Антонио Матеу Лаос, Хесус Хил Мансано, Карлос дел Серо Гранде и Санчес Мартинес. Германците са Феликс Цвайер, Даниел Зиберт, Дениз Айтекин и Тобиас Щийлер.

Добрата новина за Георги Кабаков е, че вече има лиценз и за ВАР-арбитър в двубои на ФИФА и УЕФА. Няма друг българин, който да е одобрен за момента. Така 35-годишният пловдивчaнин може да бъде включен в международни бригади като ВАР-арбитър.

Emona Tsoncheva / LAP.bg
21 снимки

Шведът Андреас Екберг, италианецът Марко Гуида, Алехандро Ернандес Ернандес (Испания), Ирфан Пелито (Босна и Херцеговина), Бартош Франковски (Полша), Лоурънс Висер (Белгия), Георги Кабаков, Донатас Румсас (Литва), Андрис Трейманис (Латвия) са останалите арбитри, които са били разглеждани като потенциални претенденти за място в Категория Елит. Вероятно от тях ще бъдат избрани реферите, които ще достигнат до най-високата категория в УЕФА през следващата 2023-а година.

Промяната, която касае също така българското съдийство е, че отпада Трета категория в ранглистата на УЕФА. Така Трета и втора група на европейските рефери е обединена в една - Втора. Там отдавна са номер 2 Ивайло Стоянов, номер 3 Волен Чинков и номер 4 Никола Попов, а сега към тях се прибавят Георги Давидов и Драгомир Драганов, досега в Трета.

При ръководещите жени в Категория 1 остават от България Християна Гутева и Галя Ечева. Кристина Георгиева е във втора.

Преди дни Кабаков и Гутева бяха избрани за номер 1 в България за отиващата си 2021-а година съответно при мъжете и при жените.