Георги Кабаков беше избран днес за Футболен съдия номер 1 в България за изминалата 2023-а година на церемония в Националната база Бояна. Анкетата е организирана от Асоциацията на българските футболни съдии и се провежда от 2009-а година насам. Председателят на Асоциацията доктор Антон Генов връчи награди, а Мечът на победителя на Кабаков беше връчен от председателя на Съдийската комисия Давид Фернандес Борбалан.

Наградата за Кабаков е общо пета след тези през 2015-а, 2019-а, 2020-а и 2021-а година. След него се наредиха Драгомир Драганов и Радослав Гидженов, които заеха втората и третата позиция. Кабаков е с най-висок рейтинг от българските арбитри в европейските ранглисти на съдиите. Той е в Категория 1 на ФИФА и амбицията му е през тази година да влезе в Категория Елит, откъдето се избират реферите за Световните и Европейски първенства по футбол.

За първи път беше връчена награда за най-добър ВАР-съдия. Тя отиде у Ивайло Стоянов, който се доказа на тази позиция не само през последните 12 месеца, но и доста преди това. Стоянов е най-ангажираният български футболен съдия във ВАР-ван. Наградата му беше връчена от Петър Петров, който е мениджър на проекта ВАР в България и човекът, който е ангажиран най-много с въвеждането на технологиите във футболното съдийство.

start-photo.bg
26 снимки

Най-добра съдийка при жените е Кристина Георгиева. Младата столичанка, която работи като пожарникар, получава приза при дамите за втора поредна година. Диян Вълков, който е част от бригадата за мачове в УЕФА на Кабаков, беше определен за номер 1 при асистент-съдиите. За него наградата също е втора поредна.

Също нови категории има при най-проспериращите млади съдии. Бяха връчени три награди – за най-проспериращ ръководещ, най-проспериращ асистент и най-просперираща съдийка при дамите.

За трети път беше връчена връчена награда “Небесни ментори” в памет на починали бивши футболни съдии и деятели за проява на героизъм и феърплей от действащи футболни арбитри. Тази година тя отиде у съдийската бригада от Бургас в състав Светослав Лазаров, Димчо Стоянов, Ганчо Джевелеков и Стоян Вътев, които спасиха човешки живот на магистрала Тракия връщайки се от мач в Трета лига. Те виждат как автомобил се блъска в разграничителната мантинела по време на движение. Оказва се, че шофьорът е изпаднал в безсъзнание. Лазаров прие наградата от името на колегите си и заяви, че 1000-та лева, които му се полагат, ще бъдат дарени на майка на две деца от Бургас. Тя страда от туморно образование и ще се подложи на операция в Турция.

Победители в отделните категории

Футболен съдия номер 1 за 2023-а година:

1. Георги Кабаков (Пловдив)

2. Драгомир Драганов (Варна)

3. Радослав Гидженов (Пловдив)

Най-добър асистент-съдия (мъже): Диян Вълков (Варна)

Подгласници: Драгомир Милев, Георги Тодоров (и двамата от София)

най-добър футболен съдия при жените: Кристина Георгиева (София)

най-добра асистент-съдийка: Павлета Рашкова (София)

най-добър съдия по футзал: Калоян Кирилов (Варна)

ВАР-съдия на годината: Ивайло Стоянов (Петрич)

Най-проспериращ млад футболен асистент-съдия: Николай Попниколов (Благоевград)

Най-проспериращ главен съдия: Кристиян Колев (Пловдив)

Най-проспериращ съдия (жени): Валерия Петрова (София)

награда за цялостен принос по случай край на кариерата: Станислав Тодоров, Николай Чакъров, Янко Чакъров,
Рюстем Карагарен, Николай Малджански, Мустафа Шефкет, Валентин Железов, Мирослав Желев  

за дългогодишен принос награди получиха Валентин Божков, Павел Павлов, Георги Янков,
Петър Митев, Недялко и Христо Недялкови, Делчо Ганев