Президентът на Българския футболен съюз Георги Иванов говори на пресконференция след заседанието на Изпълкома днес. На брифинга бяха обявени взетите решения - беше утвърден Станислав Тодоров за нов председател на съдийската комисия. Той сменя на поста Давид Борбалан.

Вихрен Манев ще е мениджър на съдийската комисия. Крум Стоилов е назначен за главен мениджър на ВАР, а Милко Николов ще е помощник мениджър ВАР.

Също така стана ясно че Андрей Петров е новият изпълнителен директор на Българския футболен съюз. Той заменя Борислав Попов, който в продължение на над 15 години заемаше тази длъжност

„Предвид напрежението, което се създаде предприехме смяната със Станислав Тодоров. Нещата трябва да се случват постепенно, защото българският футбол беше три години във война“, сподели Гонзо на пресконференцията.

start-photo.bg
16 снимки

„Трябва да започнем да подобряваме нещата лека-полека“, категоричен е президентът на централата. Той заяви, че промените са добре обмислени: „Всичко е планирано и направено по такъв начин, че федерацията да функционира по най-добрия начин. Когато човек иска да прави промени, те се правят тогава, когато трябва“

„Аз още в първия ден, в който станах президент, ви казах, че нещата ще се правят по такъв начин, че българският футбол да се развие и след две-три години да има резултати. Работим от първия ден да променим нещата към добро“, увери Георги Иванов.

„Съдийската комисия почти не се променя. Борбалан излезе, а на негово място е Станислав Тодоров. Искам съдиите да бъдат безпристрастни и съдиите да не бъдат главните действащи лица. Всички са опитни хора. Станислав Тодоров е един от най-добрите съдии през последните 10 години“, увери президентът на БФС и допълни: „Всички тези хора познават проблемите, за да могат да ги решат. Те са били в тези процес“.

Георги Иванов е убеден, че промяната в СК ще стане видна още при подновяването на шампионата: „Очаквам от първия кръг, който стартира в петък, да видя промяна в съдиите. Съдиите имат голяма вина заради това, което се случва. Ще бъда много внимателен как съдиите си вършат задълженията“.

„Аз нямам информация, че футболните клубове оказват натиск върху съдиите. Нямам оплакване от съдия, че даден клуб го натиска. Никой от съдийската комисия не се е оплакал за натиск от президент. Ако някой съдия има проблем, може да информира БФС или да подаде жалба, където трябва. Ние заставаме зад гърба на съдиите. Аз не съм чул някой съдия да е бил заплашван

При всички положения, когато познаваш обстановката е по-лесно за всеки един. Станислав Тодоров няма да взима еднолично решения. Изцяло давам доверие на съдийската комисия и търся отговорност от тях. Аз дадох моето доверие също на Борбалан, Петров и Стоян Алексиев. Надявам се те да изпълнят своето задължения и да спрат това напрежение в съдийството. Аз искам съдиите да бъдат безпристрастни. Ще правя промени, докато се случат нещата", каза още по темата със съдиите президентът на БФС.

След това той отдели време и на други теми като назначението на Андрей Петров и желанието за реновация на спортни бази, както и въпроса за нов национален стадион:

„Г-н Попов ще си прекрати договора на 1 октомври, така че Андрей Петров ще има 8-10 дни, за да навлезе в тези процеси", сподели Гонзо.

"Започнали сме преди два месеца в 40 общини кандидатстване по европейски програми за реновиране на бази. От два месеца подготвяме тази програма", каза той.

"Да се срещаме и да говорим с някой, който след два-три месеца ще бъде сменен, няма смисъл, ще си изгубим само времето в приказки. Когато се състави редовно правителство, ще отидем и ще повдигнем въпроса за нов Национален стадион", каза председателят на Футболния съюз в Бояна.