Директорът на „Стратегическо развитие“ към БФС Андрей Петров беше гост в „Студио Дерби“, където разкри целите и приоритетите за развитието на българския футбол.

„За съжаление стратегическото планиране и управление е тема-табу не само в българския спорт, а и в българската държава като цяло. Вече преминаваме към бизнес модели на управление, не само в западна Европа, а и вече заобикалящите ни страни също развиват футбола като бизнес и един производствен процес. Рекламен продукт, доставка на качествен услуга. БФС е администриращ орган и доставка на услуга. А продуктът, сиреч футболистите, се произвеждат от клубовете“.

„Целите, които сме си поставили за следващия четиригодишен период бих ги нарекъл реалистични към леко оптимистично. Нашето желание като федерация е да подпомогнем развитието на клубовете чрез нашите регионални структури. Планираме изграждането на академия на БФС, която да е насочена към административно-организационното изграждане на кадри. Работа с национална спортна академия, с колегите от академията на УЕФА, изграждане на определени обучителни планове, които да са насочени към управлението на един футболен клуб“.

„Чужди модели със сигурност можем да внесем, но трябва да ги пречупим през призмата на нашата народопсихология и действителност, защото това е един много сериозен проблем. Няма как да има някаква панацея, да вземем примерно готов модел от Испания, Германия или от Англия и да го приложим. Там условията са коренно различни. Основно ще разделим клубовете в две насоки, в които ще работим. През самата академия на УЕФА има сериозна програма, която е от бизнес университета в Лозана. По-скоро нея ще я насочим към професионалните български клубове, защото има много сериозен недостиг на пари в професионалния футбол, липса на фенове по стадионите, няма продажба на фен артикули, ниска посещаемост. Единствените приходи, които гонят клубовете са от телевизионни права и евентуално трансфер на състезатели. Но пък при трансфера на състезатели виждаме сериозни проблеми при излизането на млади състезатели в чужбина. Това по-скоро е спортно-технически проблем. Ние го виждаме това нещо. Ще работим за развитието на клубовете по спортно-техническо образование. Има нов директор на треньорската школа – доцент Емил Атанасов. Целта, която сме си поставили по линия на треньорското образование е да децентрализираме обученията за най-ниския лиценз – „C“ лиценз, който от тази година става УЕФА „C“ лиценз. Желанието ни е да използваме четирите зони на БФС, да създадем инструктори“.

„Нямаме ясно разпределение на хранителната верига, ако можем по такъв начин да го наречем. Има приоритети, които сме си поставили в краткосрочен към средносрочен план – изработването на категоризация на детско-юношеските школи в България. БФС спечели проект към ФИФА за идентификация на талант и през следващите четири-пет години ще работим с консултанти от страна на ФИФА за изработване на детайлен анализ на футболната екосистема, физическите възможности и показатели на населението, за да може да бъде изработена централизирана методология и философия на игра, която впоследствие да бъде предложена на клубовете. Много е сложно в България клубовете да бъдат задължени да спазват една методика без да бъдат финансово подпомагани, което пък няма как да стане без сериозни инвестиции от страна от органите на централната и местна власт“, заяви Петров.

Какво още каза Андрей Петров може да чуете в прикаченото видео.