Днес, по инициатива на Министерството на финансите, се проведе среща с футболни и спортни клубове от София и страната, където се обсъдиха наболели инфраструктурни проблеми в спорта.

На нея присъства и министърът на финансите Асен Василев, който обяви много добра новина, касаеща пряко футболните клубове. Финансист №1 на страната разкри, че е изготвен план за финансиране на спортната инфраструктура в България. И тя гласи, че ако даден клуб вложи Х лева в инфраструктура, то държавата също ще се включи в проекта с Х лева.

“Няма минимални и максимални прагове. Това, което сме обсъждали е, че в някакъв момент трябва да се сложи максимален праг. Примерно 30 милиона на проект. Финансира се спортната част от един проект. Ако има неспортна част, там няма как да се получи финансиране”, каза министър Василев.

От своя страна представителят на ЦСКА Филип Филипов разкри, че строежът на нов стадион ще струва на клуба около 90 млн. лева. Това значи, че “червените” могат да кандидатстват за половината сума, която да дойде от държавата. А ако се сложи лимит - за 30 млн. лева.

След края на срещата Асен Василев разясни, че инициативата не важи за вече направени разходи по проекти, а за такива в бъдеще време. Т.е. все още не е ясно дали бъдещото строителство на новата "Армия" няма да се води за вече стартирал проект, или пък ЦСКА ще се възползва от новата програма за финансиране.

По тази програмата могат да кандидатстват и останалите футболни клубове.

Също така стана ясно, че за 2024 г. държавата отпуска около 1 млилиард лева за общински проекти.