Нахлуването на на мега-рекламодателите в социалните мрежи на големите европейски футболни клубове през лятото на 2017 бе сравнено от наблюдателите с “ треска за злато”. Защо точно сега? Пренебрежителното отношение към социалните медии приключи в момента, в който Доналд Тръмп стана президент, заявявайки: “Да имаш Facebook и Twitter е като да си собственик на NYTimes, но без загубите”. Експертите в паника започнаха да проучват как хората получават новини (включително спортни новини) и откриха, че социалните мрежи имат все по-сериозно влияние и все по-голяма част от рекламните бюджети ще се насочва към тях.

По време на Ел Класико Реал Мадрид постига близо 40 процента от приходите си чрез продуциране на съдържание в социалните медии. Nielsen Report твърди, че 26-те най-големи футболни клубове са увеличили стойността си между 5 и 20 процента благодарение на активността си в мрежите. Рекламодателите търсят своето място по време на обявяване в социалните медии на големи трансфери, съобщаване на съставите преди мач, пряка картина от излизането на футболистите на терена .

Неймар наистина струва всяка стотинка от трансфера си, защото той е не само гениален футболист, но е натрупал 62 милиона привърженици на Facebook и 32 милиона в Twitter, което е три пъти повече от някои запзени марки, които имат договори за реклама с него.

Златната треска естествено подминава България, където някои клубове от Първа лига дори нямат собствен профил в социалните медии. Тези, които имат пък не успяват да привлекат феновете си към своите кътчета в мрежата.

Стотици хиляди привърженици на Левски и ЦСКА, например, са зарибени от клик-бейт профили, експлоатиращи имената на БГ-грандовете с цел да насочват хората към всякакви други сайтове, но не и към официалните уеб-страници на клубовете. Така легитимните профили на Левски и ЦСКА остават с по-малко последователи от тези на Лудогорец и Берое.

За разлика от евро-грандовете, нашите клубове нямат бюджета да се конкурират с традиционните спортни медии, които имат десетина години преднина on-line и в социалните мрежи.

За да приберат феновете си у дома, Левски и ЦСКА трябва да успеят да продуцират медийно съдържание, което да е на нивото на професионална спортна медия. Това не е нито лесно, нито евтино, но е необходимо, защото в идващите десетилетия рекламодателите ще се интересуват все повече от digital power ranking на футболните клубове.

Да! Такова класиране вече има. Германската маркетингова компания Result Sports публикува списък на дигиталните милионери сред футболните клубове два пъти в годината от 2010 година насам. Сред първите 150 в света са отбори като Легия Варшава и Стяуа Букурещ, така че не е невъзможно за източноевропейски клуб да си подреди нещата в социалните мрежи, за да е в по-добри позиции по време на прехода от традиционни медии към бъдещите on-line портали.

За оптимистечен финал трябва да отбележим, че поне един български бизнесмен се е включил в “златната треска” на Европа и това е... Тони Найка, чиито реклами се появяват редовно в профили не само на Шогун-Генерал-Божинов, но и на други БГ футболисти, играещи у нас и в чужбина.