Септември София и Левски се изправят утре в четвъртфинален сблъсък от турнира за Купата на България. Тимът от Втора Лига ще бъде символичен домакин на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", след като двата клуба постигнаха договорка за това. Макар и след драми. Спонсорът на Септември Румен Чандъров дори заплаши, че мач няма да има, но все пак до подобно нещо не се стигна. "Мач Телеграф" се свърза с острието на клуба от квартал "Красна поляна" - Валери Божинов, който сподели емоциите и очакванията си преди срещата на "Герена".
 
- Валери, здравей. Как си? Къде те откриваме?
- Привет! Добре съм. Току-що бях на фризьор. Както всички знаят, винаги съм обръщал внимание на външния си вид.
 
- Това за предстоящата среща на Септември с Левски ли е?
- Не (смее се). Винаги съм обръщал внимание на прическата си, за мен е важна. Това говори за човека - какъв е и дали уважава себе си. Няма връзка със срещата, която предстои на "Георги Аспарухов".
 
- Какви са очакванията ти за този мач?
- Очаквам да стане един хубав мач, който да зарадва хората, които ще дойдат на трибуните, а и тези пред телевизионните екрани, радиото. Искам да са щастливи от това, което ще видят на терена, да стане наистина един футболен празник. В него ще победи този, който заслужава повече. Със Славко Матич (б.р. треньор на Септември) имаме еднакви виждания за играта и съм на мнение, че това е жизнено важно. Той обича отборите му да държат топката, да пресират високо противника и разиграват. Едно е повече от сигурно - на "Герена" няма да се пазим и ще играем отворен футбол.
 
- Ще успеете ли да се противопоставите на Левски на техен терен?
- Ще стане двуостър мач, спектакъл. Един срещу друг се изправят едни от най-добрите треньори в България. Надявам се и времето да бъде хубаво, защото така ще дойдат повече фенове на стадиона. Винаги е приятно да играеш пред пълни трибуни. Мачът е през седмицата, но все пак е от 17,30 часа и се надявам повече хора да имат възможност да посетят събитието. Левски се намира във възход и това допълнително ще накара да има повече зрители.
 
- Как ти се струва Септември след зимната пауза?
- В тима има много млади и надъхани момчета, които са жадни за успехи и да се докажат. Матич изисква, когато топката не е в наше притежание, да пресираме високо и да се опитаме по най-бърз начин да си я върнем. Настоява да се играе бърз и атакуващ футбол. Мисля, че ще има доста голове в мача с Левски. Желая да победи Цар футбол. Пожелавам на "сините" да стигнат до финал за Купата на България и да го вземат, но за да се случи това, първо трябва да минат през Септември, а това няма да е лесно. Ще играем пред най-голямата публика у нас и това мотивира всички допълнително. Пожелавам на Левски да вървят напред и нагоре.
 
- Много хора очакват Септември да се затвори, може ли това да се случи? Ще се съобразявате ли се Левски по един или друг начин?
- Ще се опитаме да играем футбол. Няма да отидем и да се затворим. Ще се надиграваме с отбора на Мъри. На Славко Матич това му е философията и не мисля, че ще се затворим. Очаквам да се създадат много положения и пред двете врати и да паднат доста голове. Станимир Стоилов, предполагам, също както Матич, ще даде шанс на млади момчета, които ще сътворят спектакъл. Ще е хубав празник, ще има прекрасна атмосфера!
 
- Ще се зарадваш ли, ако вкараш гол на Левски?
- Не. Аз обичам този отбор, ако реализирам ще отида пред феновете и ще се поклоня. Левски ми е в сърцето. Благодарение на тези привърженици моят любим отбор е жив. Левски е вечен! Поздравявам всички, които са част от тази кампания и призовавам още повече фенове да станат част от нея.
 
- Защо се стигна до последната ти раздяла със "сините"?
- Стоилов си има виждания. Не си отидох само аз, а още дузина играчи. Той иска да изгради млад отбор, който да се развива с всеки изминал мач. Едни си тръгнаха, други дойдоха. Аз мога само да съм горд, че бях част от този отбор и тази велика публика. Мъри дойде и ми сподели какво мисли. Ако бях останал на "Герена", моята функция щеше да е различна, а не на терена. Аз вече съм на 36 години. На него и момчетата ще им е нужно време, няма как да станат от днес за утре нещата, но те работят правилно. Няма по-правилен човек от него за треньор на Левски. Трябва търпение и си мисля, че феновете са го осъзнали и ще дадат нужното време. Левски има за цел влизане в европейските клубни турнири и това е напълно постижимо. Дай Боже, скоро "сините" да се върнат на върха, където е мястото на този отбор. Да направят отново незабравими приказни вечери в Европа.
 
- Търпението ли е ключът към успеха за Левски?
- Да. Аз споделям философията на Станимир Стоилов. Имаме еднакви виждания за футбола. Надявам се играчите в отбора да хващат всеки един шанс и да го реализират. Трябва търпение и време. Всички виждаме как той налага и млади момчета сред титулярните 11. Той винаги е обичал да работи с талантливи, кадърни младоци и да ги развива. Всички му вярваме и аз, и феновете.Това е една армия и съм горд, че съм част от нея. Казвам това, защото и аз съм един от тези хора. Един от "Синята армия" и това е гордост за мен. Всички вярваме на Станимир Стоилов и отбора. Тази армия те натиска да даваш всичко от себе си на терена, да оставяш сърце и душа на него.
 
- Продължаваш ли да помагаш на Левски финансово? Не един път си го правил.
- Винаги съм помагал и продължавам да го правя. Помагам с подкрепата си и с дарения, защото Левски е вечен! Всички го правим като даваме пари и лансираме идеята. Това е нещо, което не може да се купи с пари, нещо завещано от предците ни. Една магия, която обединява и не трябва да изчезва никога. Любовта на хората не се купува. Или я имаш, или не. Трябва да сме спокойни, защото Левски е в сигурни ръце.