Днес 41 години навършва бившият капитан на националния отбор на България Стилиян Петров.

Той е роден на 5 юли 1979 г. в Монтана. Започва футболната си кариера в школата на местния ПФК Монтана, а през 1996 г. е привлечен в ЦСКА. С екипа на „червените“ печели Купата на България и бързо изпъква като един от най-талантливите родни футболисти. Добрите му изяви го изстрелват към големия европейски футбол и през лятото на 1999 г. осъществява трансфер в шотландския гранд Селтик. Още като тийнейджър, печели трофей в първия си сезон при „детелините“ (Купата на Шотландската лига), който ще се превърне в един от многото за железния полузащитник на „Селтик Парк“. През следващата кампания Петров става основна фигура в състава на Мартин О'Нийл, спечелил знаменит требъл на домашната сцена и отбелязва 7 попадения, включително при победата с 6:2 над големия съперник Рейнджърс. До края на престоя си в Селтик през 2006 г. Стилиян се превръща в един от футболистите-символи на клуба, спечелвайки 4 пъти шампионската титла на Шотландия, три пъти националната купа и още три пъти Купата на лигата. През 2003 г. достига до финал за Купата на УЕФА, а през следващата кампания е обявен и за футболист №1 на „детелините“.

За Селтик Петров изиграва 312 мача и отбелязва 55 гола преди да бъде закупен от английския Астон Вила. Там българинът също бързо се превръща в знакова фигура и стига до капитанската лента на бившия носител на Купата на европейските шампиони. В първия си сезон като капитан на Вила той извежда тима до шестото място във Висшата лига, до полуфинал за Купата на Англия и до финал за Купата на лигата. На „Вила Парк“ взима участие в над 200 мача и отбелязва 12 гола във всички турнири преди на 30 март 2012 г. да бъде поставена кошмарна диагноза, която спира футболната му кариера.

Стилиян проявява силния си характер в битката с коварната болест и успява да се възстанови след дълго и трудно лечение. През 2015 г. се завръща в Астон Вила като част от треньорския щаб, а впоследствие успява да се дипломира във високопрофилна магистърска програма на УЕФА, насочена към бившите футболисти.

Петров дебютира за националния тим на България на 23 декември 1998 г. в контролен мач с Мароко, а първото си попадение отбелязва срещу Беларус на 29 март 2000 г. Води „трикольорите“ с капитанската лента на финалите на Евро 2004 и до края на кариерата си в „А“-отбора изиграва 105 мача, с което става рекордьор в историята на представителната ни селекция.

Петров е обявен за Футболист на №1 на България за 2003 г.

"Българският футболен съюз честити празника на Стилиян Петров и му желае много здраве и успехи както в личен, така и в професионален план!", написаха от централата.