Отбори, които не са преминали тестове за коронавирус, няма да могат да играят официални контролни срещи през това лято. Съдийската комисия на БФС чрез своите регионални структури е инструктирала реферите, че могат да ръководят единствено мачове на отбори, които представят доказателства за липса на заразени състезатели, треньори или служители.

Тази санкция ще засегне особено тежко аматьорските клубове от Трета лига най-вече, но и тези от областните групи, които искат да водят нормален тренировъчен процес.

Съдийската комисия в Стара Загора отказа да изпрати рефери на контролната среща преди няколко дни между Розова долина Казанлък и Созопол. Тя все пак се проведе, след като треньори и състезатели застанаха със свирка и флагове и завърши 1:1.

Комисиите в Бургас и Пловдив също са разпоредили, че реферите им няма да ръководят мачове на отбори, които нямат тестове за липса на зараза с COVID-19.

Преди няколко дни БФС вече уведоми всички футболни клубове, че с т. 2 от заповед щ РД-01-393/09.07.2020 г. на министъра на здравеопазването от 10 юли 2020 г., е въведена следната временна противоепидемична мярка - всички колективни спортни мероприятия със състезателен или тренировъчен характер, за всички възрастови групи, на открито или закрито се провеждат без публика. Посочената мярка е със срок до 15 юли 2020 г.