Антон Велков бе гост в предаването "Домът на футбола" по DIEMA SPORT. Той направи анализ на водещите ни отбори в efbet Лига през есента, коментира и представянето на националния ни отбор, част от който бе и той в периода на Красимир Балъков.
 
Лудогорец
 
На отбора предстоят двубои с Интер в Лига Европа и това е огромна мотивация за всички. Мачове срещу такива именити съперници са катализатор за клуба и за играчите. Емоцията, зарядът и изявата са колосално нещо и всеки иска да се изяви по най-добрия начин. Не съм съгласен, че Лудогорец няма какво да загуби от тези срещи. Винаги има какво да се загуби по отношение на резултат. Отборът трябва да брани и авторитета, който натрупа в Европа в последните години.
Станислав Генчев прекрасно се възползва от шанса, който получи, а и съм сигурен, че тепърва ще придобива опит.  Новият треньор идва със супер визитка, но това не е гаранция за бърза адаптация. Играчите на Лудогорец обичат свобода на терена, а не всеки треньор е склонен да им я дава. Когато ги подчиниш в определени рамки, отборът не изглежда добре. Затова смятам, че най-важното е новят треньор да се адаптира към Лудогорец по най-бързия начин. 
 
Левски
 
Отборът изостава на пет точки от Лудогорец, но показа огромна дисциплина и амбиция за изява в почти всички срещи. Това е  характерния почерк за Петър Хубчев. Пет точки са и много, и малко. Трябва да имаме предвид, че зимната пауза у нас е прекалено дълга и затова подготовката през този период е доста важна. Много неща могат да се променят, защото зимните месеци крият доста подводни камъни. Не мога да си помисля, че при Хубчев може да има подценяване или приоритети. Когато се пазиш в определени битки, много вероятно е да се провалиш и в двете. Затова не очаквам да се дава приоритет на купата или на първенството. Сигурен съм, че Левски ще се хвърлят и на двата фронта.

Купа на България: Левски - Черно море 1:0 (1/8-финал в турнира за Купата на България)

източник: Владимир Стоянов/Lap.bg

 
ЦСКА
 
През есента "червените" показаха отстъпление - и като игра, и като точков актив. Не бяха добре структурирани в началото на първенството, личеше несигурност в играчите - може би заради неустановените роли в клуба на много хора. При това положение за футболистите е трудно да се адаптират към различните изисквания в кратки срокове. Нямам много впечатления от Милош Крушчич, но в мен витае съмнението, че той ще бъде треньор на ЦСКА през пролетта.  
 
Локомотив Пловдив
 
Безспорно приятната изненада на първенството, както и техният треньор Бруно Акрапович. Всички помним какви проблеми имаше при идването си в България. Президентът Христо Крушарски напук на всички и на всичко запази треньора и той му се отплати. Акрапович бавно и методично надгражда отбора и през есента се видя, че Локомотив е високо препятствие за всички отбори в ефбет Лига. Успя да ликвидира проблема между българи и чужденци и това е в основата на успеха.
 

Локомотив Пд - Черно море 1:0

източник: Lap.bg

През пролетта основни фигури като Георги Илиев и Стивън Езе няма да са част от отбора, но съм сигурен, че бързо ще се намерят техни заместници. Напускането на помощник-треньора Желимир Теркиш ще е проблем за Акрапович. Голямо е значението на хората в щаба и е важно кой ще избере Акрапович. 
 
Ботев Пловдив
 
Предишният треньор Желко Петрович не успя да се адаптира към отбора и раздялата бе неизбежна. В Ботев има играчи, които искат собствена дисциплина и не искат да се подчиняват на определени тактически прийоми. Стартът на отбора беше кошмарен и ако не беше финалният спринт, едва ли щеше да има спокойствие сред играчите и феновете. Ролята на Ферарио Спасов за добрите резултати е огромна - най-вече в смелостта да налага млади играчи.  Направи го в тежък момент и заслужава поздравления.
Треньорски смени
Рокади на поста бяха направени в Етър, Ботев Враца, Витоша Бистрица и Берое. В Етър имаше доста причилно качество откъм футболисти и не очаквах такова отстъпление в играта. Изненадан останах, признавам си. Не мисля, че причината за това е в Росен Кирилов. Нещо се пречупи в отбора, основни футболисти напуснаха клуба. 
Сашо Ангелов свърши страхотна работа в Ботев Враца, но той е мъж на честта и нямаше как да остане след слабите резултати. 
Витоша Бистрица е по-различен клуб от останалите - изглежда като едно семейство. Енгибаров беше приет добре, но резултатите не бяха добри. Според мен отборът не трябва да се критикува за играта си, а за резултатите. Не знам дали Енгибаров сам е напуснал, но доколкото го познавам - не би се отказал.  
 
Национален отбор
 
Периодът ми в националния отбор не беше от най-спокойните. Нямаше как промените и турбуленциите да не се отразат. Разочарован съм от ситуацията, в която мсички изпаднахме. Въпреки жестоките критики към отбора, играта не беше толкова лоша. В Лондон срещу Англия например видях отбор, който иска да играе. Винаги гледам позитивно, няма шанс да успееш, ако не мислиш така. Самочувствието на нашите играчи беше много накърнено, опитни футболисти се оплакваха от цялостното отоншение към тях. Продължавам да твърдя, че ние правехме малки крачки напред, но нямахме резултати.
 

България Чехия

източник: Lap.bg

Отказването на Ивелин Попов беше изненада за мен. Мисля, че емоцията и отговорността, която носи като капитан, го накара да се оттегли. Мое мнение е, че не беше сега моментът за обявяване на това решение. Оптимист съм за шансовете ни на баражите. Върнахме си самочувствието с победата над Чехия, запали се надеждата и съм сигурен, че ще видим коренно различно лице на националния отбор. 
 
ВАР
 
Едва ли някой би дал категорично мнение за тази система. Има много за и много против. В стремежа съдийството да върви нагоре, се отнема от чара на мача. Ние имаме страхотни способности да намираме слабите места на всяка една система, така че съм любопитен как ще се приеме у нас.