Аматьорската футболна лига излезе с позиция относно проведения "конгрес" в петък, организиран от екипа на Димитър Бербатов. В гласуваната днес на Управителен съвет на организацията позиция се казва, че "клубовете от аматьорския футбол наричат провелото се събиране фарс и обида за аматьорския футбол и за българския футбол като цяло".

"Ние не приемаме, че има някакъв алтернативен конгрес. Клубовете от аматьорския футбол наричат провелото се събиране фарс и обида за аматьорския футбол и за българския футбол като цяло. Ако това събиране може да се нарече събитие, то е против всички документи, правилници и цялата нормативна база, която съпътства работата на системата на българския футбол. Натискът за провеждането на такова събиране върви повече от една година. Но всички са наясно защо не се провежда нов конгрес след този през октомври 2021-а година. Защото не може да се организира никакъв конгрес, докато текат дела, каквито има в момента", се казва в позицията. В нея се уточнява, че над 90 процента от аматьорските клубове и структури – студентски футбол, военни отбори, женски клубове, поддържат позицията на Лигата.

"През изминалите седмици имахме срещи с клубове в Северна България, на които бяха представени новите нормативни документи за сезон 2022/2023. Представена беше пред клубовете и четиригодишната стратегия, в която са заложени доста нови неща в много направления. Ще се въведе и компенсация за малките клубове, които произвеждат играчи, а след това тези момчета отиват в богатите школи.

"Мога да кажа, че над 90 процента от клубовете присъстваха на тези срещи и са възмутени от "язденето", на което са подложени. Много хора смятат, че зад всичко това прозират лични интереси. Но самият факт, че присъстваха едва 76 клуба, това показва и какво е съотношението. БФС има почти 100-годишна история и до момента такова нещо не се е случвало. Но смело мога да кажа, че няма никакво разцепление във футболните редици. Аз лично съм във футбола от 1986-а година, минал съм през всички нива и от двете страни. Бил съм ръководител от "Б" областна група до "А" група, давал съм пари, но не съм се сблъсквал никога с нещо подобно. Също така искам да кажа, че е нелепо да се обяснява как аматьорските отбори били заплашвани. Един отбор от областната група с какво точно може да бъде заплашен?", каза пък президентът на Аматьорската лига Румен Вълков след края на заседанието.

Той добави, че със сигурност проведената сбирка в петък в зала 3 на НДК ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на изпълнителния комитет тази седмица, въпреки че не присъства в дневния ред. Това е така защото самото събиране на Изпълкома е насрочено преди петък и в БФС нямало как да знаят, че то все пак ще се състои.

Както е известно, в петък 76 клуба, подкрепящи кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС, проведоха свой конгрес в БФС. Те се позоваха на покана, намираща се в Търговския регистър, за Редовен конгрес на БФС на 18-и март. На свое заседание от началото на март обаче изпълнителният комитет на централата отмени конгреса предвид съдебните дела, които се водят.