Женското направление във футбола остава малко встрани от медийното внимание, но заслужава такова. Мачовете от първенството заслужават необходимото отразяване, а ние решихме днес да Ви представим една от звездите на Риал Ковачевци - Алисия Велинова. Тя се превърна в лидер на тима, както и в негов капитан, а съперниковите врати са под сериозна заплаха, тъй като голмайсторските ѝ качества заслужават сериозно внимание.

- Здравей, Алисия. Кое или кой те запали за футбола?
- Още от малка гледам постоянно футбол по телевизията и най-вече моя брат на живо по терените, но истината е, че аз не помня първия момент, в който футболът ми хареса, може би точно, защото той е част от мен още от раждането ми.

- От кога тренираш? 
- Тренирам от малка, първоначално в момчешкия отбор на ФК Риал, след това имаше период, в който не играех и от 2014 година играя женски футбол, точно тогава се сформира женският отбор по футбол на ФК Риал, заедно с част от момичетата все още играем заедно вече в Държавното първенство по футбол за жени на България

- Треньор си по футбол, как ти се отразява работата с децата?
- Да си треньор е доста интересна задача, то не е просто да събереш деца и да си ги пускаш да играят мач, за да тренираш истински децата, ти трябва много добре да познаваш всяко едно от тях, неговата среда, мислене и развитие. Със сигурност съвременните времена усложняват задачата на треньора, но пък с правилното отношение и разбиране от родителите и децата, те може да бъдат насочени в правилната посока и заедно да постигнем целите си като на първо място да се изградят достойни хора. 

- Ти си лидер на Риал Ковачевци, как би оценила конкуренцията в групата?
- Има доста голяма конкуренция в групата, получават се интересни мачове и смятам, че след време тя ще става все по-голяма.

- Как съчетаваш личния живот с тренировките и мачовете?
- Моят личен живот се съчетава с тренировките и мачовете, защото те са част от него, мен не ме интересуват обикновените човешки увлечения като дискотеки и кафета, а моите близки хора са също в крак със спорта, така че всичко се съчетава идеално.

- В последните няколко години се влага доста в развитието на женското направление във футбола, какво още трябва да се направи за популяризирането му?
- За да се популяризира женският футбол трябва да се излъчват поне резултатите в големите телевизии и медии, защото много хора дори не знаят за съществуването му. Но също така той трябва да е на прилично ниво, за да може да се излъчва по телевизиите, затова трябва да има професионалисти, които
да тренират малките момичета и да ги изграждат, така че като пораснат да имат добра футболна култура и да играят истински футбол, който да се наблюдава от зрителите и да ги радва.

- С какво релаксираш?
- Релаксирам с музика, танци и прекарване на времето с любимия човек. 

- След по-малко от месец стартира Европейското първенство по футбол, ще го гледаш ли и кой е твоят фаворит? А голмайстор?
- Разбира се, че ще го гледам. Какво по-интересно от Европейско и Световно първенство по футбол. Моят фаворит е Германия, а за голмайстор нямам такъв, аз обичам да гледам и да се наслаждавам на играта. 

- Подкрепяш ли клубен отбор в България освен Риал, а чужд?
- Не съм фен на българския футбол. Лично аз не бих отишла на мач на български отбори заради атмосферата на трибуните, всички тези неща ме карат да не харесвам това, което се случва тук. От чужбина подкрепям Байерн Мюнхен, дисциплината и стойностната им игра ме карат да им бъда фен.

- Пожелай нещо на читателите на Gong.bg
- Да бъдат добри един с друг, да си помагат и да прощават.