Днес в София официално бе даден старт на първото издание на академичната програма на УЕФА – Сертификат по футболен мениджмънт на територията на България. Образователният курс е сред най-престижните в спортната индустрия, като се организира съвместно от Европейската футболна централа и Университета по публична администрация в Лозана.

България за пръв път е домакин на подобен форум, след като кандидатурата на Българския футболен съюз спечели доверието на УЕФА.

В първия присъствен семинар взеха участие 31 курсанти от всички сфери на футбола – 21 от България и 10 от различни европейски държави, в т.ч. Хърватия, Гибралтар, Андора, Северна Македония, Словакия и Гърция. Те бяха приветствани от Александра Дончила, кординатор на Академията на УЕФА, и от Жером Берту, мениджър на проекта. От страна на Българския футболен съюз участниците бяха поздравени от заместник изпълнителния директор Христо Запрянов и мениджър „Стратегическо управление“ Андрей Петров, които вече се дипломираха с успех в същата програма.

Сред участниците в образователния курс са познати имена от българския футбол като двукратния Футболист №1 на страната Димитър Илиев, международния рефер Васимир Ел-Хатиб, треньора Костадин Ангелов и представители на административните звена на Славия, Ботев (Пд), Левски, ЦСКА 1948, Локомотив (Пд), Лудогорец, Септември, Янтра и др.

Академичният курс UEFA CFM осигурява както допълнителна професионална квалификация на работещите в сферата на футбола, така и международно признати образователни кредити.

CFM е програма, състояща се от 6 базови модула, обхващащи всички сфери от административното управление на футболна структура – независимо на клуб или на асоциация. Сред тях са финанси, маркетинг, комуникации, оперативен мениджмънт, човешки ресурси, стратегическо развитие и др. Изучаваната материя осигурява детайлен поглед върху всички процеси във футболната индустрия и подобряване на мениджърските качества на курсантите. Общият хорариум на програмата е 350 часа, като в българското й издание ще бъдат проведени два присъствени семинара (по 2 дни) с участието на изтъкнати лектори от целия свят и един онлайн уъркшоп. Останалата част от общо 9-месечния курс протича дистанционно.