Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на спорта и младежта на Ислямска република Иран Н.Пр. Масуд Солтанифер подписаха Меморандум за разбирателство в областта на младежта.

Подписването се състоя в Музея на спорта на Националния стадион "Васил Левски", където иранският министър бе запознат с историческите успехи на българските спортисти, снима се пред летвата за скок на височина, поставена на 209 см, колкото е световният рекорд на Стефка Костадинова  и остави послание в книгата за гости.

Меморандумът включва обмен на делегации по младежки въпроси, сътрудничество по отношение на активни международни организации в областта на младежта, обмен на информация, споделяне на образователен, изследователски, научен и културен опит и организиране на курсове и конгреси, насърчаване на сътрудничеството между младежките организации, подпомагане при провеждането на международни прояви в областта на младежта, които се организират в някоя от двете страни.

„Дипломатическите отношения между нашите две държави датират от над 120 години, а нашите народи са много близки в исторически и културен план. За това трябва веднага да започнем работа по изпълнение на този меморандум и нашите деца да започнат да общуват активно, което ще бъде гаранция за бъдещето“, заяви Кралев.

Преди подписването на меморандума министър Кралев и министър Солтанифер проведоха работна среща в ММС, на която обсъдиха възможностите за засилване на партньорството и в областта на спорта. Между двете държави има подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта, който е валиден до 2021 г.

Двамата министри се уговориха за съвместни лагери по спортовете, в които и двете държави имат добри традиции като борба и вдигане на тежести и по-новите олимпийски спортове таекуондо и карате, както и на взаимна помощ в спортовете, в които едната или другата страна има успехи, но са по-слабо развити в другата.

Кралев уведоми госта си за възможностите за подготовка на високопланинската база Белмекен, която е уникална за Европа и на която само за миналата година са се готвили спортисти от над 50 държави. Масуд Солтанифер прояви интерес и към възможностите за подготовка на гребния канал в Пловдив.

След срещата си с министър Кралев и подписването на меморандума делегацията от Ислямска република Иран посети Националната футболна база в Бояна, където се срещна с президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Гостите ще присъстват на футболния мач от Купата на нациите между България и Словения, а във вторник ще посетят Многофункционалната спортна база „Арена Армеец“.