Националът Ивелин Попов от Спартак Москва спечели драматично надпреварата за Футболист на 2016 година в България в 56-ата анкета на спортните на журналисти. Попов грабва отличието за втора поредна година.

Попов изпревари само с 3 точки заелия второто място в класацията негов съотборник от националния отбор Светослав Дяков от Лудогорец.

Третата позиция в допитването е за вратаря на Лудогорец и националния отбор Владислав Стоянов.

В гласуването участваха 101 спортни журналисти от 50 електронни и печатни медии. За избора на играч №1 журналистите определят своята призова тройка. Глас за първо място носи 3 точки, глас за второ място носи 2 точки, а глас за трето място носи 1 точка за крайното класиране. След общо 606 разпределени точки от анкетните карти на гласувалите 101 спортни журналисти Футболист №1 на 2016 година печели с преднина от само 3 точки.

По време на церемонията, организирана от „Дакс Медия“, БФС и Българската асоциация на спортните журналисти, бе награден и треньор №1 за 2016 година и това е Георги Дерменджиев /Лудогорец/. Отличия получиха и най-добрите играчи в българското футболно първенство за изминалата година. Церемонията се организира с подкрепата на WINBET и VIVACOM.

Проследихме на живо церемонията по награждаването на най-добрите ни футболисти след 18.45 ч.:

18:45 - Начало на церемонията.

18:54 - Ияд Хамуд от Локо Пд и Кристиан Добрев от Ботев Пд бяха наградени, затова че дебютираха едва 15-годишни в Първа лига. Хамуд е втори по този показател след Янко Кирилов от Левски в историята на елитната ни дивизия.

19:00 - Владислав Стоянов от Лудогорец е обявен за най-добър вратар в първенството, следван от Боян Йоргачевич /Левски/ и Мартин Луков /Дунав/.

19:02 - За най-добър защитник през миналата годината е обявен Димитър Пиргов /Левски/, следван от Натанаел /Лудогорец/ и Божидар Чорбаджийски /ЦСКА/.

19:05 - За най-добър полузащитник е обявен Марселиньо /Лудогорец/, втори е Светослав Дяков /Лудогорец/, а трети Роман Прохазка /Левски/.

19:08 - За най-добър нападател в шампионата е определен Мартин Камбуров /Локо Пд/, пред Джонатан Кафу и  Клаудиу Кешеру  и двамата от Лудогорец.

19:13 - За най-добър чужденец в българския шампионат е определен Джонатан Кафу /Лудогорец/,  втори е съотборникът му Марселиньо, а трето място делят Вандерсон /Лудогорец/ и Роман Прохазка /Левски/. Тъй като Кафу и Марселиньо все още не са в България, наградата получава Владо Стоянов.

19:16 - За най-проспериращ млад играч в България е обявен Петко Христов от Славия. Втори е Божидар Чорбаджийски от /ЦСКА/. На трето място е Божидар Краев /Левски/.

19:24 - Весела Лечева връчи награда и на президента на БФС Борислав Михайлов за построената нова база на националните отбори в Бояна.

19:32 - Специалната награда "Лъвско сърце" бе учредена в памет на Трифон Иванов. За пръв път тази награда за мъжество беше връчена на две двойки братя - Веселин Минев и Йордан Минев, както и на Илко Пиргов и Димитър Пиргов. Те трябваше да излязат на терена броени дни след смъртта на техните бащи.

19:36 - За най-добра футболистка през 2016 година е обявена Евдокия Попадинова.

19:45 - За Треньор номер 1 на България за миналата година бе обявен наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев , пред Станимир Стоилов и Христо Янев.

19:48 - На третото място с 90 точки в анкетата за Футболист на годината е Владислав Стоянов /Лудогорец/.

19:51 - На второто място е Светослав Дяков, капитан на Лудогорец.

19:53 - Със 161 точки победител и Футболист номер 1 на България за 2016 година е ИВЕЛИН ПОПОВ!