Българската футболна звезда Димитър Бебратов бе гост в „Спортно шоу Гонг“ по Дарик радио, в което говори за предстоящия благотворителен мач на Националния стадион „Васил Левски“ срещу сборен отбор на Луиш Фиго.

Разбира се, освен за звездния сблъсък, Бербатов говори още за много други футболни теми, а и не само.

Днес стана ясно, че бившият български национал ще се завърне на "Олд Трафорд", за да играе в благотворителния мач, организиран по повод 10-годишнината на Майкъл Карик в Манчестър Юнайтед. Именно там Бербатов ще се опита да убеди легендарния мениджър сър Алекс Фъргюсън да присъства на шоу-мача в София на 14 юни. Мачът в чест на Карик е десет дни по-рано.


Чуйте цялото интервю на Димитър Бербатов за "Спортно шоу Гонг"


 

За медийните си изяви..

„Когато имам нещо да кажа, все ще има кой да го отрази. Затова гледам, когато има какво да се каже, да изляза и да го кажа. Няма да тръгна да гоня някоя медия, само за да се покажа“, сподели Бербатов относно ограничените си медийни изяви у нас.

Бербатов честно е упрекван, че не говори много за родните издание, а предпочита да го прави за чуждите такива.

„Ето как се случва в Европа. Медията се свързва с мен и ми казва: г-н Бербатов. Имаме желание да ви поканим. Поемаме вашето пътуване, вашият хотел, както и хонорар за участието ви. Аз казвам: Благодаря, приемам, или съответно, Благодаря, не приемам“, уточни още той.

За болните родителски амбиции...

„Някои от децата в нашата фондация не са футболисти, дори и не са спортисти. Важното е да усетят и да видят тези успешни хора. Искам те да се вдъхновят. Това е много важно. Болната родителска амбиция е много лошо нещо. Аз никога не съм бил натискан от моите родител; аз сам съм избрал да правя това, което правя. Гледам понякога как се държат покрай тренировъчния терен родителите с децата. Няма сега да коментирам как се държат и какво им говорят. Всеки иска детето му да успее, но болната амбиция е много лошо нещо.

За големите отбори и родните тимове...

„Има разлика, те могат да си позволят много други неща, които тук не можем. Трябва да знаеш как да тренираш. Дозиране. Кога тренираш, кога да не тренираш. Тук си мислят, че колкото повече тренираш, толкова по-добре. Абсурд! Почивката е по-важна от самата тренировка. Объркан е моделът тук и навън. Сега слушам, че някои отбори в Първа лига ще имат 6 дни почивка. Как може този футболист да почине за шест дни и да започне нови натоварвания след това за новия сезон?“

За целите в бъдеще...

„Имам си цели. Следвам си ги. Първо е фондацията. Има много и различни варианти, бъдещето е пред мен. Никога няма да се захвана с нещо, ако не съм готов. Ние правим такова нещо за първи път. Учим се от фондацията на Фиго, които правят тези неща за 12-та година. Впоследствие с това, което реша да се занимавам, трябва да съм подготвен. Имам визия, но не искам да я споделя.

За изненадите в София...

Ще обявявам имена до последния момент. Тези, които са ясни също трябва да будят сериозен интерес. Това са успели футболисти и хора. Говорил съм и с млади български момчета. Чорбаджийски, Вутов, Краев, Десподов, Спас Делев. Искам да ги докосна за 5-10 минути около тези големи футболисти. Да видят как се държат.

Бербавов не отхвърли възможността на срещата да присъства и световното футболно величие сър Алекс Фъргюсън. Нападателят обяви, че предстои да се види с него на бенефиса на Майкъл Карик на 4 юни, когато ще говори лично с него.

Очаква се съзвездието на Националния стадион в София да бъде допълнено и с футболисти на Ювентус и Реал Мадрид, които преди това трябва да изиграят финала в Шампионската лига.

„Бях поканен да участвам на мача на Майкъл Карик за десетгодишнината му в Юнайтед. На 4 ще се видя с някои хора, с момчета, ще си говорим. Ще се видя и със Сър Алекс Фъргюсън. Разбира се, чакаме и финала в Шампионската лига, но тепърва изненадите предстоят.“

„Искам ми се да напълним стадиона за нашите си деца. Ето шанс да помогнем на децата като сме дарители. Тези талантливи деца ще имат възможността да покажат на света, колко таланти има в България.“


Бербатов: Юнайтед бе отплатата на моя труд


За мисията на Мача на звездите

Мисиятя е да направим децата по-добри. Да са успешни и да са добри хора. Да порасната като добри хора. Едни ще успеят. Успял не значи да си успял само в професията, а да си доволен от себе си, като се погледнеш в огледалото.  

За стреса и напрежението във футбола...

„Сигурно съм бил стресиран, когато излязох за първи път в чужбина. Аз си бях дете тогава и дори не съм мислил за това. Първите ми две години в Леверкузен ми бяха много тежки. Дори не играех. Тогава си мислех, че ще отида там и веднага ще започна да играя. Има момчета, които отиват там и не могат. Липсва им приятелката, жената и бум, айде обратно.

„Има криза, когато си в чужбина, задължително минаваш през нея. Аз нямах проблем. Тренировка, вкъщи, филмче, тренировка, мач, вкъщи. Когато имаш цел няма как да прескочиш тези предизвикателства. Няма как да не минеш през това.“

"Пробих защото бях силен характер и не ме беше страх да бъда сам. Пердето на моменти помага, но аз не бях перде. Има такива, които прикриват своята притеснителснот по този начин. Аарън Ленън не издържа на това. Затвориха го в психиатрия, имаше депресия. Това е много разпространено. И аз съм ходил на психолог. Хората около теб няма да те разбират,, но психологът помага. Във всичките си отбори съм имал такъв, както и в личния живот. Стресът е наистина много голям. Недай Боже да си чужденец в друга държава. Има такива тарикати, които в моемнта имат пиари, които са близки до пресата и не се пише много за тях."

"Борех стреса с филми, плейстейшън, детски истории. Сега като имаш деца, някои път си горорят глупости и аз с тях. Бебешки неща. Така си релаксирам. И аз като всеки мъж, футболист всички сме запалени по такива игри. Може и смешно да звучи, но те развиват действията ми на терена. Ставаш по-бърз на терена в мисленето си"