Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи купата на отбора на феновете на Челси, които спечелиха 8-ия благотворителен футболен турнир на Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори. Средствата от благотворителната инициатива са за консумативи и пособия за деца и младежи с увреден слух. В награждаването участваха още председателят на Зоналния съвет на БФС в София Валентин Чакъров и председателят на Асоциацията на българските фенклубове Елена Тодоровска.

Министър Кралев проследи финалния мач от турнира на игрището на комплекс „Спортна София“ в столичния квартал „Зона Б5“.

В решителния двубой отборът на феновете на неговия любим клуб Челси победи тима на привържениците на Ювентус с 5:1. На трето и четвърто място се класираха Интер Клуб България и Ливърпул. Всички призьори получиха медали и поздравления от министъра. Победителите от фенклуба на Челси поеха ангажимент да издадат членска карта на Кралев, когато научиха, че и той е запален почитател на „сините“ от Лондон.

„Футболът е феномен, защото обединява много хора за благотворителни каузи. Много е приятно, когато видиш непримирими фенове на различни чуждестранни отбори да прегърнат идеята за благотворителност и да помогнат на децата с увреден слух. Похвални са усилията на председателя на Асоциацията на българските фенклубове Елена Тодоровска, която години наред полага усилия този турнир да се провежда. Турнирът има бъдеще и може да се разгърне през следващите години, защото такива благородни инициативи трябва да поощряват от общините и от правителството“, заяви министър Кралев.

Благотворителният турнир между отборите на фенклубовете се проведе в партньорство с БФС, „Спортна София 2000“ ЕАД, Столична община, VTA Security Service и Детска футболна академия „Комета“.

Участваха 16 отбора, разпределени в четири групи – Интер, Челси, Манчестър Юнайтед, Ювентус, Галатасарай, Ливърпул, Рома, Барселона, Саутхямптън, Бешикташ, Байерн, Астън Вила, ЧСИ Бъзински, ЧСИ Мариян Петков, ЧСИ Неделчо Митев и включилият се с уайлдкард ФК Торнадо 2013.

Най-малките фенове на чуждестранни отбори получиха като подарък безплатна тренировка, организирана от Детска футболна академия „Комета“. Децата също получиха медали от министър Кралев.

„Благодаря на всички, които участваха в турнира и помогнаха да се съберат средства. Футболът е магия и вие сте с много големи сърца“, обърна се към участниците Мария Кръстева, председател на Асоциацията на родители на деца с увреден слух.

Благодарност към фенклубовете и партньорите на турнира изрази и Елена Тодоровска, председател на Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори.

„Всички вие знаете колко е важно да правим добро. В двата дни на нашия благотворителен турнир вие показахте, че заедно можем“, каза тя.

В периода 2015-2017 г. Асоциацията на българските фенклубове на чуждестранни отбори подкрепи сдруженията с нестопанска цел „Аутизъм днес“, „Зачатие“, „Деца с онкохематологични заболявания“ и „Култура без граници“.

Всеки желаещ може да подкрепи благотворителната кауза с превод по банковата сметка на сдружение с нестопанска цел „Асоциация на българските фен клубове на чуждестранни отбори”:

IBAN: BG53UNCR70001522362221 в Уникредит Булбанк.