Трима юноши от ДЮШ на Берое са на пробен период в академията на миналогодишния шампион на Висшата лига - Лестър. Това са Стоян Иванов (2001), Красимир Тодоров (2004) и Монир Ал Бадарин (2005) Стоян Иванов е част от отбора до 19 г., ръководен от Иван Гаджев, а Красимир и Монир тренират при Радостин Александров, треньор на набор 2004 г.

Поканата от Лестър идва, след като Радостин Александров е поканен за пореден стаж в школата на английския отбор, а създадените контакти през годините там позволяват да се направи връзката и българския клуб да се възползва от тази възможност. Така се ангажира човека, който е начело на скаутското звено в Лестър - Бил Уол, който покани Монир и Красимир, след като наблюдава част от срещите на отбора им през сезона и получи отлична препоръка от техния треньор. Впоследствие поканен бе и Стоян Иванов, който е един от обещаващите млади таланти на беройската школа. Красимир и Монир пристигнаха в Англия 5 дни преди началото на пробния им период при техния треньор, където получиха възможността да се включат в интензивен курс по английски език, за да могат да се подготвят по-добре за предстоящите проби. Преди да отпътуват за Лестър, малчуганите посетиха Оксфорд, Стратфорд (дома на Шекспир) и „Олд Трафорд“, като това е част от тяхната адаптация и допълнителна мотивация за предстоящите им проби.

В понеделник (31.07) Стоян, Краси, Монир и Радостин бяха посрещнати от Бил Уол на гарата на Лестър. Малките играчи, заедно с треньора си се настаниха в хотел, който се намира непосредствено до стадиона - там се настаняват гостите на Лестър, както и много от играчите им преди мачове. От хотелската стая се вижда колко мащабен е „Кинг Пауър Стейдиъм“. Клубът е подсигурил всичко - храната, спането, транспорта, екипировката и още няколко изненади за младите беройци. Стоян е настанен в "Къщата", където се настаняват играчите между 16 и 18 години, които са от други националности. Там са били играчи като Джефри Шлюп и Кинг, които са част от първия отбор на лисиците.

В първия ден играчите са разведени из тренировъчната база, на която тренират и звездите от първия отбор. От ресторанта, в който всички се хранят заедно, съблекалните, фитнес залата и рехабилитационния център.

Младите играчи имаха невероятната възможност да засекат Джейми Варди, Дани Дринкуотър, Марк Олбрайтън и други играчи от първия състав, докато разглеждаха ултра-модерната база на сензационния английски шампион от преди един сезон.

В първата си тренировка, момчетата от старозагорския клуб оставиха отлични впечатления. Тренировките са с продължителност 2 часа и са доста интензивни, но те не отстъпват нито по качество, нито по увереност на своите съотборници.

След закуската си в хотела, момчетата се отправиха заедно с треньора си към тренировъчната база, където имаха възможност да наблюдават заниманията на първия отбор, макар и да са закрити за външни лица.

По време на обяд играчите от академията и тези от първия отбор се хранят заедно - няма разделение. Така момчетата срещат и другите звезди от отбора - Рияд Марез, Шинджи Оказаки, Уес Морган и т.н. След обяд следва почивка в хотела.

Час преди следобедната тренировка, такси чака играчите на входа на хотела и ги откарва към тренировъчната база за следобедните занимания.

В свободното си време, младите таланти се разходиха из Лестър, предвождани от своя треньор, който добре познава града от предишните си визити.

Беройци имаха възможност да наблюдават мачове на различните възрастови групи, на младежите от U23 формацията, които играха срещу мъжки отбор от Уелс, а в петък предстои кулминацията - мач на представителния тим - последната контрола на Лестър, преди началото на сезона във Висшата Лига срещу Арсенал - домакинство на „Кинг Пауър“ срещу Борусия Мюнхенгладбах.

Дни преди срещата, домакините ще разведат своите гости от Берое на обиколка на стадиона, за да могат да разгледат всичко и да се запознаят обстойно с историята на клуба създал легенди като Гари Линекер и Емил Хески.

В края на седмицата предстои проверка на Лестър срещу Кристъл Палас в който младите таланти ще вземат участие, след което се прибират в България, за да започнат подготовка за новия сезон с отбора на Берое.

Момчетата вече са регистрирани в системата от играчи на английския клуб и със сигурност ще бъдат следени отблизо занапред, а взаимодействието между Лестър и Берое тепърва ще се изгражда.