Деветима български треньори минаха през курс в една от столиците на световния футбол, за да видят в детайли как се работи с младите играчи в Еспаньол (Барселона).

Имената на наставниците са Радостин Александров (Берое), Николай Николов (Славия), Кристиян Чолаков (Славия), Емил Иванов (Дунав), Светослав Каламов (Локо Пловдив), Християн Гачев (Банско), Николай Греков (Сливнишки герой), Александър Гицов (Вартвител- Виена) и Щефан Хърци (LAZ-Виена). Те изкараха семинара, организиран от "Космо футбол".

Престоят им в Барселона не бе свързан само с Еспаньол, който е един от клубовете на Примера дивисион, славещи се с най-добра работа в академията си за млади таланти.

Ето го накратко дневникът на изпълнената с емоции и нови знания седмица на треньорите:

- Оглед на базата на Еспаньол и наблюдаване на част от тренировка на първия отбор, водена от Кике Санчес Флорес.

- Лекции с теми "Структура и функциониране на Секцията "Детски и младежки футбол", "Методика на тренировките - техники и тактики", "Физическа подготовка в детския футбол", "Видеоанализ. Програми Nac Sports и Footballaim", "Психологическа подготовка за мачовете", "Специфични тренировки за вратари".

- Наблюдаване на тренировки на деца и младежи.

- Гледане на мачове на деца и юноши, включително на отбор Messi Escola Barça, където играе и българският талант Георги Ангелов (набор 2008 г.). 

- Гледане на мача от Примера между Барселона и Хетафе (0:0) на "Камп Ноу".

- Вечеря с Христо Стоичков и снимки с мегазвездата на българския футбол.

- Разглеждане на тренировъчния комплекс Joan Gamper на Барселона.

- Наблюдаване на тренировки в "Ла Масиа", академията на Барса.

Младите и амбициозни специалисти получиха и дипломи за изкарания курс в Еспаньол.