Футболист №1 на България за 2018 г. Кирил Десподов подари футболни топки на юношеските школи на Перун Кресна, Литекс и ЦСКА - отборите, в които е играл в България. Това бе част от поетата отговорност към Българската асоциация на спортните журналисти. Всеки избран за футболист на годината у нас трябва да дари на школи по избор поне толкова топки, колкото спортни журналисти са гласували в съответната анкета.

Навръх 23-ия си рожден ден нападателят от Кресна събра деца от родното си място и от школите на “оранжевия” и “червения” клуб на базата на националните отбори в “Бояна”. Поговори си с малчуганите, каза им, че най-важното е да тренират здраво и да имат самочувствие. Поигра с тях, раздаде им автографи, а преди журналистите да започнат да го питат по актуални теми, първите въпроси бяха именно от неговите наследници.

“Има ли шанс да се върнеш в ЦСКА?”, попита първо момче от “червената” школа. Десподов се усмихна и отговори: “Не ме връщайте още. Има шанс. Разбира се, че има шанс. Дай боже един ден да завърша кариерата си в ЦСКА. За момента трябва да вървим нагоре и да се развиваме в чужбина. За момента - не. Един ден - да.”

“В кой отбор мечтаеш да играеш?”, попита друго от момчетата. “Любимият ми отбор е “Реал” (Мадрид) и мечтая да играя в него”, отговори Десподов.

118 журналисти гласуваха в 58-ата анкета “Футболист на годината”, в която бившият нападател на ЦСКА бе избран за №1 - 120 топки подари той на трите школи. “Това са школите, от които съм тръгнал. “Перун” (Кресна) - там съм започнал на стадиона 8-годишен. След това - “Литекс”, там играх 9 години. И след това ЦСКА - там, откъдето излязох в Европа. Това е най-малкото, което мога да направя, за да се отблагодаря на тези отбори, които са ми помогнали и са ми дали много. Чувството е невероятно.

Преди мен Ивелин Попов го правеше 3 години. Надявам се и другите да продължават да го правят. Страхотна инициатива”, каза Десподов.

Попитан кой е неговият фаворит за №1 през 2019 г., голаджията показа, че има самочувствие: “Нали не очаквате да ви кажа друго име освен моето? Няма да го направя!”. Правещият фурор в“Щурм (Грац) нападател коментира и появилата се информация, че Николай Бодуров също може да премине в австрийския клуб. “Ще се радвам да се обединим с Бодуров отново в “Щурм”. Той ще помогне много на отбора. Дано да стане. Ние се шегувахме с Нестор, че трябва да го вземем. Той е уникален играч и трябва да играе още на високо ниво”, заяви Десподов. “Трябват ни победи с националния. Сега ще е хубаво да направим позитивни резултати, но мачовете с Парагвай и Чехия са генерална репетиция за важните срещи през март, защото все още имаме шанс да се класираме на Европейско", информира "24 часа".