Димитър Бербатов изнесе публична лекция в НСА "Васил Левски" на тема "По моя начин на успеха". В нея той засегна пътя по който е успях да постигне нещата в своя живот.

Поставял си е цели, които да следва и в крайна сметка да стигне до успеха. Бербатов, който все още не е прекратил кариерата си, коментира пред присъстващите, че все още не е решил какво ще прави когато спре с футбола.

"Исках да успея на високо ниво. Съответно като си успял трябва да знаеш как да понесеш този успех. Успехът е стойностен, трябва да го понесеш, тъй като има много примери на успели хора, които не успяват да понесат успеха", каза Бербатов.

Една от първите застъпени теми в "Аула Максима" към която той се върна, беше мача от 13 май 2000 г., когато с ЦСКА нападателят загуби дербито с Левски с 0:1, а неговите пропуски се оказаха решаващи. Той получи страшно много обвинения и критики за изявите си в онзи двубой, решил и шампионската титла.

"Пуф - и си долу" - каза Бербатов на лекцията, сочейки снимки от двубоя, на които се вижда да лежи на терена безпомощен в онзи ден. 

"Мислиш си, че никога не можеш да пропаднеш повече. Обаче взимаш топката и си казваш: Аз ще ви покажа, бе! Това бе много тежък момент за мен. Но и такъв, в който осъзнах, че реализацията ми е извън България, трябва там да търся развитие. Вярвайте в себе си. Намерете това, което искате да правите. Аз го намерих - футбола. И с малко късмет, ще станете добри в това, което искате да е ваша професия."

"Не искам да се връщам към този момент, няма как да реагираш, след като разбереш такава новина, колкото и да си гневен няма какво да направиш, просто продължаваш напред, не обичам да се връщам много към този момент", коментира Бербатов, отговаряйки на въпрос по повод оставянето му извън групата на Юнайтед за финалния двубой от Шампионска лига през 2011 година.