Две седмици в страната на детските футболни мечти. Случи се, и то на хлапета от България, които се докоснаха до един от най-големите клубове на нашето време - Барселона.

Campus Barcelona 2017 заведе за втора поредна година момчета и момичета в Каталуня. Този път 60 деца се записаха и тренираха в екипи на Барса с наставници от клуба. Видяха музея с всички купи и история, стъпиха на огромния и покрит със слава "Камп ноу"...
Имаше и деца от целия свят в групата, организирана иначе у нас.

Четири момчета от Русия, Франция и Словакия, както и двама луди по футбола български малчугани, чиито семейства живеят в Кипър и САЩ, се включиха в детския тренировъчен лагер под крилото на Барселона.

Дневникът на Campus Barcelona 2017

Всичко започна в неделя вечерта, на 16 юли за първата група, на 23 юли за втората. 
Тренировъчният режим бе като на голям отбор. От понеделник до петък, всяка сутрин от 9 до 10,30 ч децата имаха занимания на стадион "Миниестади", където ги наставляваха треньори от Барса, както и бивши играчи на клуба. Всяко от хлапетата получи екипировка на клуба, а игрищата са тези, на които се готвят и юношеските формации на каталунския гранд. Тук са стъпвали звезди, които днес гледаме в най-големите мачове на планетата.

Следобедните тренировки от 17,30 до 19 ч бяха на стадион "Вила Олимпика".

Ключово бе, че футболните знания бяха предавани на децата на английски език - на него се водеха тренировките от наставниците. В добавка с уроците по испански, които са част от организацията на Campus Barcelona, децата реално "играеха футбол на два езика" по време на престоя си в Барселона. Най-радващото е, че хлапетата от България почти не се нуждаеха от помощ и превод, а разбираха указанията на треньорите.

След сутрешната тренировка в четвъртък групата отиде до Ciudad Deportiva Joan Gamper -  тренировъчната база на първия отбор, дубъла и младежките формации. Тук всеки ден тренира Лео Меси, лицето на този мегаклуб и любимец на повечето от децата в българската група.

Бе организирано и посещение на Спортната Академия на Барселона, както и пансиона в "Ла Масия", считан за люпилня на таланти. Оттук са минали Меси, Шави, Пике, Валдес, Пуйол...

Куриозно, децата стигнаха от "Миниестади" до базата на Барса с автобуса, който традиционно превозва първия отбор на Еспаньол. В момента возилото се оказа свободно, след като асовете на втория каталунски отбор още бяха във ваканция.

По 1 час на ден преминаваше в учебни занимания по испански език, като урокът започваше и завършваше с химна на ФК Барселона. Част от организацията и подхода...

Емоциите започнаха още преди първата тренировка. В полета на първата група от София за Барселона се оказа и Любослав Пенев, новият треньор на дубъла на "Валенсия". Легендата искрено се зарадва и приветства децата, като снимката за спомен на групата с Ел Голеадор бе задължителна.

Големият Хосе Мари Бакеро се появи при децата в Барселона в деня, в който те получиха сертификатите си за успешно премината първа седмица от програмата. Някогашният капитан на Барса бе едно от лицата на Campus Barcelona 2017, като отправи видеообръщение към тях още през пролетта.

Същото направи и Христо Стоичков - най-големият във футбола ни, който подкрепяше каузата от Маями. За втора поредна година Кавалера на "Златната топка" и легенда на Барселона помогна за каузата на кампуса.

Във втората група бе един син на някогашна звезда. Мартин Найденов е наследникът на Валентин Найденов, който има над 300 мача в „А” група с ЦСКА и Локомотив (Сф), носеше екипа и на националния отбор. Таткото бе рожденик на 27 юли, докато Мартин тренираше и се забавляваше с останалите от групата на Campus Barcelona.

Двете седмици не бяха само за тренировки и уроци по испански. Почивните дни - събота и неделя, донесоха друг тип емоции. Посещенията на "Камп Ноу" и Музея на Барселона бяха задължителна част от графика на Campus Barcelona 2017.

Но двете седмици на сбъднати детски мечти не бяха само футбол. Групата се радваше на посещението в зоопарка на града и Парк Ciudadella, забавляваше се в атракционен парк Tibidabo, градусът на емоциите се вдигна особено на туристическата обиколка из града с автобус.

Останалата част от времето мина в игри като мини голф, падел, тенис на маса, федербал, водни игри в басейн и плаж - все забавления, предлагани от комплекса, където бяха настанени децата.

За тях споменът остава, като някои участваха в кампуса за втора поредна година. Едно от момчетата, част от лагера и миналата, и тази година, бе поканено от Барса и премина успешно пробите и в двата тура за прием в школата на клуба. Българското хлапе от септември започва тренировки там. Вратата на клуба се открехва за него, а дали ще я отвори - това времето ще покаже.

Всичко това бе второто издание на Campus Barcelona - футбол, докосване до огромния клуб Барса, емоции, сбъднати мечти и нови запознанства за децата.

И откриване на цял хоризонт от нови възможности за някои от тях.