11 безработни младежи от Симитлийско има шанс да работят една година с трудови договори като организатори на спортни прояви и състезания. Наемането е по проект на Общинската администрация и е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Ние със самочувствие можем да претендираме, че сме една от най-спортните общини в България. Инвестираме милиони левове в спортната база, знаете, изключително силно развита е школата на футболния „Септември”, десетки деца и младежи са ангажирани с различни видове спорт и в селата от общината, целогодишно се организират различни спортни състезания на различно ниво, така че няма да ни е излишна помощ при организацията на такъв тип мероприятия. Точно това беше и причината да кандидатстваме по тази програма", коментира кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Организаторите на спортни прояви ще изпълняват основно социални, информационни и комуникационни дейности свързани с планирането, организирането на спортни състезания и първенства между подрастващите. Четирима от тях ще бъдат разпределени на работа в град Симитли и по един към кметствата в селата Железница, Черниче, Крупник, Полена, Полето, Брежани и Долно Осеново.

Разкриване на работни места на длъжност "организатор спорт" е част от проекта на Община Симитли, получил финансиране по програма на социалното министерство. По "Развитие на човешките ресурси" тази година в община Симитли ще бъде осигурена заетост на общо 48 лица.

До месец започват обучителните курсове и за “градинар” и „работник поддръжка на пътища”, уточняват от общинска администрация. Програмата осигурява безплатни квалификационни курсове, както и стипендия от 8 лева за всеки присъствен ден, плюс транспортните разходи за обучаемите.