На пресконференция днес председателят на Съвета на директорите на ПСФК „Черноморец-Бургас” Митко Събев призова към обществена подкрепа за проекта „Черноморец Арена”. Реализация му в момента се бави заради сагата от съдебни дела, които не спира да завежда бившият концесионер на стадион „Черноморец” Ивайло Дражев. Подкрепата от обществото ще гарантира и инвеститорски интереси, стана ясно на пресконференцията. Освен Митко Събев, пред медиите застанаха секретарят на общината Божидар Кънчев, проект-мениджърът на „Петрол холдинг” Георги Мицов и мениджърът на „Черноморец-Бургас” Красимир Балъков.

Мултифункционалният спортен комплекс „Черноморец Арена” е съвместен проект на общината и ПСФК „Черноморец-Бургас”. Георги Мицов припомни как според проекта на площ от 400 хил. кв. м ще изникне уникално спортно съоръжение от най-висок клас „А” по нормите на ФИФА и УЕФА. Освен футбол е помислено и за почти всички други спортове с изграждането на многофункционална зала с 3 500 седящи места. В комплекса, който ще играе ролята и на втори градски център, ще има спортно-развлекателни съоръжения, офисни и жилищни територии.

Секретарят на община Бургас Божидар Кънчев проследи хронологията на съдебните битки с Ивайло Дражев, изтъквайки че всяко нещо за този проект се оспорва в съда. Кънчев посочи, че на 27 ноември 2008 г. административният съд е потвърдил валидността на решението на общинския съвет за смяната на собствеността на стадион „Черноморец” от публична в частна и апортирането му в акционерното дружество, заело се с изграждането на „Черноморец Арена”. Дражев обжалвал от името на клуб „Черно море” /Бс/, но последвал нов съдебен акт от 7 октомври 2009 г. в полза на акционерното дружество. Без да има какъвто и да е правен интерес, Дражев паралелно обжалвал и подробния устройствен план, но съдът отхвърлил и тази жалба с решение от 26 май 2009 г. Пак без ефект Дражев пуснал жалби и до Върховния касационен съд. В лабиринта на съдебните парадокси се стигнало дори до жалба от търговско дружество на майката на Дражев срещу...самия Дражев.

Макар че общината и „Черноморец-Бургас” печелят делата, сагата охладила първоначалния наплив на инвеститорски интереси. В началото поне 20 компании били готови да участват със средства в проекта, но сега вече не е така.

„Дражев и Порточанов са паразити, които искаха да са в спорта, за да са на върха. За разлика от тях, ние инвестираме. Не разбирам защо Дражев пренесе гнева си върху нас, след като „Черноморец” беше общински клуб, когато му отнеха стадиона. Когато Дражев беше концесионер, разговаряхме с него за проекта „Черноморец Арена” и му предложихме 13 млн. лв. за неговия дял, но той отказа. Давахме му и 60 хил. лв. да си плати вноските, за да не му отнемат стадиона. Днес вече не можем да му предложим нищо, защото вече не е концесионер”, заяви Събев.

„Защо трябва някой да внушава нещо на бургазлии, когато сами следва да осъзнаят, че „Черноморец Арена” ще бъде от полза за Бургас. Градът го заслужава. Не живея в Бургас, но прекарвам една трета от седмицата тук заради футбола. Правим всичко в името на „Черноморец-Бургас”. Да разберат хората, че отборът е на града. Малко ли правим? И колко още трябва да направим? Кога клубът е бил на 4-то място в „А” група? Вложихме 2 млн. лв. в стадион „Лазур”, който няма да ни трябва при положение, че реализираме „Черноморец Арена”. Правим ВИП-зали, ресторанти, сменяме терена...Какво още трябва да направи човек, за да достави удоволствие на хората от този град и да ги накара да се чувстват горди?”, разпали се в нетипичен за него емоционален стил шефът на „Черноморец-Бургас”. Събев порица и местния бизнес. В 4 000 писма до бургаски фирми било разяснено мястото им в проекта, но отговор дошъл от толкова малко, че точният им брой беше спестен за журналистите.

Митко Събев вижда изхода в търпението. Той пресметна, че след година и половина Дражев ще изчерпи всички възможности да води дела. Когато проектът получи зелена светлина, следва етап на проектиране, който ще трае година и половина и ще коства 10 млн. евро. Самото изграждане на „Черноморец Арена” ще продължи около 4 години. По груби изчисления в комплекса ще бъдат вложени 400 млн. евро. „Черноморец Арена” има и голяма социална значимост, защото ще отвори около 5 хил. нови работни места.