Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и заместник изпълнителният директор на Българския футболен съюз Антон Попов инспектираха подготвителния лагер в Сливен, в които участват няколко юношески отбора до 19 години. Двамата се запознаха отблизо и останаха доволни от условията при които се готвят младите състезатели на Етър, Черно море, Верея и Нефтохимик. Министърът проведе разговор и с първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Йордан Лечков, който следи в детайли изпълнението на Програмата в Сливен.

Лагерът се организира и финансира от Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, която бе разработена благодарение на отличното взаимодействие между Министерството на младежта и спорта и Българския футболен съюз през миналата година. Тогава за първи път  Министерството на младежта и спорта, ръководено от Красен Кралев отдели 1 млн. лв. за финансиране на детско-юношеския футбол.

„Това е един много успешен проект, който стартирахме миналата година, а сега увеличихме бюджета и отборите, като направихме редица подобрения. Виждам, че всички са много доволни, защото опитваме да изградим единна система за подготовка на юношеските отбори”, заяви Красен Кралев.

Освeн съвременна единна система на управление, целта е да се подобри координацията, контролът и спортно-техническото развитие на детско-юношеския футбол за да отговаря на високите изисквания, поставени от развитите футболни страни. Програмата за развитие на детско-юношески футбол обхваща 16 отбора от цялата страна в три възрастови групи – U15, U17 и U19.

Подготвителните лагери на трите възрастови групи ще се проведат между 24 юли – 23 август., като всички разходи по настаняване на отборите, храна, тренировки, контролни срещи, съдийските такси и медицинското обезпечаване на мачовете са осигурени от Програмата.

На всички състезатели ще бъдат проведени и физически тестове от представители на отдел „Детско-юношески футбол” към БФС и националните селекционери във въпросните възрасти, като целта е да се проследи работата на клубовете по отношение на физическата подготовка на състезателите през последната година и да се сравнят резултатите със същите тестове от миналата.

Центровете домакини на лагерите са Банско и Сливен, а периодите за провеждане на Програмата  на трите възрасти част от проекта са:

U-19   24.07 – 03.08.2017г.

U-17   03.08 – 13.08.2016г.

U-15   13.08 – 23.08.2016г.

Участващи отбори: „Лудогорец“, „Левски“, ЦСКА-София, „Ботев“ (Пловдив), „Локомотив“ (Пловдив), „Славия“, „Дунав“, „Берое“, „Монтана“, „Локомотив“ (Горна Оряховица), „Септември“, „Черно море“, „Верея“, „Етър“ (Велико Търново), „Пирин“, „Нефтохимик“ (U17, U19) и  „Ботев“ (Враца) (U15).