МФК Спартак се класира за втори път в историята си на 1/8-финал в Шампионската лига по плажен футбол. Преди минути варненският тим победи с 8:4 Сотао на турнира в португалския град Назаре. Това е втори успех над представителя на домакините, след като тимът на Симеон Христов го надигра с 6:3 и в предварителната група.

Мартин Рачев откри резултата през първата третина на двубоя, а друг гол на българския тим бе отменен. В първите секунди на втората част Мариан Мачиука-Мачи вкара второ попадение за спартаклии с удар отблизо. В 14-ата мин. Спартак направи 3:0 - Мартин Рачев с диагонален удар прати топката в мрежата. Само две по-късно Иван Мартинов засече отблизо с глава пас от тъч на Костадин Иванов за 4:0. В средата на втората част Сотао намали, но Мачи с нов гол направи 5:1, прехвърляйки вратаря. Домакините отново вкараха три минути преди края на третината, но веднага след това капитанът на българите Калоян Цветков покачи резултата с красив гол директно от корнер - 6:2. Секунди преди края на вторите 12 минути Сотао направи 3:6 от дузпа.

В четвъртата от заключителните 12 минути португалците получиха нова дузпа, която реализираха, намалявайки изоставането си на 4:6. Оттук до края обаче Спартак не изпусна инициативата. В предпоследната минута Мачи наказа грешка в отбраната на Сотао и прати топката в мрежата на португалците, а 55 секунди преди края Калоян Цветков оформи крайното 8:4 с уникален гол със задна ножица, който може да кандидатства за най-красив на турнира.

В спор за място на 1/4-финалите Спартак се изправя утре срещу друг представител на Португалия - Бенфика Калдас де Раиня, който днес надигра с 5:3 шведския Норсьо. При евентуален успех варненци ще подобрят най-доброто си класиране от 2018 г., когато бяха също на осминафинал, но загубиха.

"Още едно достойно постижение, което е плод на усилията на изключително много хора в годините. Благодаря на момчетата - на тези, които са в отбора, и на тези, които дълги години с труда си направиха това, което е Спартак в момента. И още веднъж благодаря на хората, заради които Спартак реализира това постижение", заяви треньорът на Спартак Симеон Христов след успеха.

Съставът на Спартак:

Станислав Иванов, Добромир Господинов, Станислав Джамбазов, Кристиан Тодоров, Мартин Рачев, Костадин Иванов, Павел Адамов, Калоян Цветков, Иван Мартинов, Стоян Филев, Георги Димитров, Мариан Мачиука-Мачи.