Над 400 отбора са заявили участие за турнира „Аматьори срещат професионалисти” в София. Срещите от надпреварата ще са на комплекс „Славия” от 21 до 23 май, а крайният срок за окончателно записване е 16 май. След като турнирът стартира в Благоевград и там бе определен първият победител, надпреварата вече има своите шампиони в Стара Загора и Пловдив. Голямата награда на организираното от Ариана събитие е среща между победителя и новия шампион на България – Литекс.

Наставникът на „оранжевите” Ангел Червенков заяви на официална пресконференция днес, че за неговия тим ще бъде предизвикателство да се срещне с аматьорския отбор победител: „Фактите дотук говорят колко популярно и от каква значимост е това събитие в България. За да има равнопоставеност бразилците в нашия отбор – Дока, Том, Сандриньо, Диего и Родриго Галато, няма да бъдат включени в състава. Преди мача те ще получат лекарска забрана”, добави шеговито специалистът.

Националният селекционер Станимир Стоилов, който е лице на турнира пък бе категоричен, че именно с такива инициативи ще се вдига интересът към играта в България: „Интересът наистина е огромен и догодина трябва да намерим по-големи площадки. Вече е ясен противникът на аматьорския отбор – тимът на Литекс. Искам да им честитя шампионската титла. Във финалния турнир ще се опитам – дали със съвети, дали с работа със съдиите да помогна на аматьорите. Дано това да доведе до повече равнопоставеност, и повече интрига. Аз започнах своята кариера при аматьорите, след това станах професионалист и сега пак съм аматьор – много обичам за играя с приятели. Най-важното е да се получи един футболен празник, макар и на аматьорско ниво.”

Добрин Бакърджиев, който е старши бранд мениджър на Ариана благодари на Стоилов за подкрепата, която оказва на „Аматьори срещат професионалисти”: „Той е лицето, което олицетворява професионалистите. Искам да благодаря и на БФС – наш основен партньор в тази активност. Дсега мястото за провеждането на финала бе държано в мистерия, но вече можем да разкрием част от магията. Събитието ще бъде в София, а ние като организатори ще опитаме да построим спортно съоръжение на място където до този момент ве съществува такова. За финала ще имаме „Ариана Арена”, повдигна част от завесата Бакърджиев.

За да бъдат допуснати до игра, аматьорите трябва да потвърдят участието си чрез заявление и заплащане на необходимата такса за участие от 5 лева на играч в спортен център „Славия”, където ще се играят и квалификационните мачове.

Боби Лучев от Sport Five разкри на пресконференцията и системата на турнира в столицата: „Желаещите за участие са много, което ни принуждава да преминем към директни елиминации в един мач. Победителите влизат в групова фаза, оттам се стига до финалите и след тях се определя победителя на София.”