Един от най-обичаните португалски нападатели Нуно Гомеш гостува в София по повод Световната купа за деца в неравностойно положение. Събитието се състоя в базата на БФС в Бояна, а организацията бе на фондацията на катарската принцеса Шейха Ал – Тани.

Нуно Гомеш бе патрон на въпросния турнир и пристигна в България за няколко часа. Бившият ас на Португалия и Бенфика се съгласи да даде кратко интервю пред Дарик радио:

Г-н Гомес, какво е мнението ви за това събитие в България?

Най-напред искам да поздравя вашата футболна федерация за направата на това събитие и за прекрасната организация, която впечатлява. Приех участие в това събитие, защото тези деца заслужават и търсят нашата подкрепа. Винаги трябва да отделяме време за такива инициативи, защото без съмнение това ще им донесе много позитивни емоции, а и безценен опит. Същото така искам да изкажа своето впечатление от това, което виждам. Талантите тук имат възможност да тренират при прекрасни условия. Поздравявам българската федерация за тази база. Това е фундаментално за бъдещето на българския футбол.

Какви са вашите познания за българския футбол? Имате ли познати?

Знам и познавам малко, но моите познания са свързани предимно със старите ви играчи. Най-вече тези, които играеха в Португалия преди години. Говоря за Балъков, за Илиев срещу които съм играл преди години. Знам, че България е в един период на застой, но знам, че това ще се промени, защото България винаги е раждала таланти. Вашите футболисти винаги са имали приказна техника. Тази нова генерация от ръководители, която забелязвам, че работи тук гарантира, че ще има успехи. България винаги е имала таланти и това няма да се загуби.

В България играят доста португалски футболисти. Вие знаете ли за някои от вашите сънародници в нашия футбол?

Сещам се за Нуно Пинто, който сега играе в Португалия и се сещам, че беше тук, мисля в Левски... Също така и Рубен Пинто, който игра с брат ми в Бенфика. България е подходящо място за португалските футболисти. България е страна, която много прилича на Португалия. Не говоря като таланти във футбола, но има сходна култура и начин на живот. Много е подходящо за един португалец да играе тук.

Няма как да не ви попитам и за новината на лятото. Мнението ви за трансфера на Кристиано Роналдо в Ювентус?

За мнозина това беше една огромна изненада. Аз мисля, че Кристиано искаше едно ново предизвикателство за футболния си живот. Той искаше да експериментира с италианския футбол. Смятам, че ще се чувства добре и ще му се получи. Принципно погледнато е много добре за италианския футбол, че привлече Кристиано Роналдо. Италианският футбол беше най-добрият в Европа, но загуби този статут в битката с Англия и Испания. Сега ще иска да се върне на старите позиции и вероятно ще успее. Новината, че Роналдо е в Серия А е прекрасна за италианския шампионат.