Семейството на Роб Спрей прави собствено разследване, властите в България криели причината за смъртта му Семейството на умрелия в София английски запалянко Роб Спрей издирва очевидци на последните му часове в България, пише „24 часа”.

Сестра му Кати отправи апел на английски и български в социалните мрежи, като приканва всеки, който го е видял, преди да се озове в “Пирогов”, да пише на лични съобщения.

Според семейството българските власти ще направят всичко възможно, за да прикрият истинската причина за смъртта му. Те са категорични, че заради работата си той никога не е употребявал наркотици.

Спрей почина часове преди европейската квалификация с Англия на 14 октомври. Официално бе съобщено, че той е откаран в “Пирогов” с рана на главата, след като е намерен в безпомощно състояние на улицата. В болницата започва да буйства, викната е полиция и той умира от инфаркт в патрулката.

Инфарктът бе потвърден и от съдебен лекар във Великобритания, където бе направена втора аутопсия на трупа.

Със ситуацията е запозната и депутатката от Европарламента Андреа Макинтайр, която от своя страна говорила с български колеги. Семейството е получило данни, че всъщност Роб е бил в съзнание и е молел за помощ, когато е бил открит на улицата. Не е ясно и как се е придвижил и до мястото, където е открит, защото то е доста далеч от хотела му, а той обявил, че само излиза да си купи цигари, което предполага, че не се е отдалечавал от стаята си.

Роб е карал автомобил на куриерска компания, което означавало, че всяка седмица е минавал тест за алкохол и наркотици. При това положение нямало как да се назоби в София, защото е  щял да бъде уволнен незабавно.

Все още не бил изпратен и токсикологичния анализ. Той щял да се забави няколко месеца.

Все пак българските власти били гарантирали на семейството, че ще бъде направено независимо разследване на смъртта на Роб, въпреки че е станала по времето, когато е бил в ръцете на полицията.