Бившият доктор на футболните Спартак Вн, ЦСКА, Литекс, литовския Каунас,  шотландския Хартс - Ивайло Якимов, който в момента работи в спортния диспансер във Варна, гостува в „Морски Гонг” в ефира на Дарик Варна. Ивайло Якимов участва миналата седмица на медицинска конференция в столицата, на която направи презентация на тема възстановяването на футболисти след операция на предна кръстна връзка на колянна става.

Специалистът изреди най-честите травми, които спохождат футболистите, като се спря и на основните причини за тях. Като най-често срещани контузии сред футболистите през последните 10 години Якимов посочи  травмите на глезенна, колянна става, на ахилесово сухожилие и мекотъканните увреди на мускули - разтежения и разкъсвания.

Запитан за причините, той отвърна:  „Много е трудно да да се изведе една водеща причина за този травматизъм. Това представлява комплекс от редица действащи фактори в съвременния футбол. На първо място трябва да се изведе интензификацията на тренировъчния и състезателния процес въобще в европейския футбол, особено във водещите западноевропейски футболни държави. За всеки, дори неспециалист и обикновен любител на футбола, е ясно колко на брой мачове изиграват елитните футболисти от западноевропейските  клубове от август до май, когато завършват национални първенства, европейски турнири и мачове на национални отбори. По статистически данни това са за елитни футболисти примерно от английски отбори, всички мачове, които изиграват за сезон, включително и контролите преди началото на първенството са поне 60 мача. В зависимост от позицията, която има един футболист на терена по най-нови актуални статистически данни, които са обявени последните години на тази наша медицинска конференция футболистите на офанзивни позиции като полузащитници и нападатели по време на официален мач изминават обща дистанция поне 10 000 метра. Средно статистически за елитни футболисти на най-високо ниво, имам предвид отбори от Шампионска лига е 10 до 12 километра на официален мач”, разказва Якимов.

Според него  интензификацията, свързана с комерсиални причини, е една много сериозна причина за травматизма, включително и комерсиалните турнета, които правят големите отбори в други континенти с цел печалба, което нарушава тренировъчния процес и възстановяването. Като друга причина за честите травми той посочи навлизането на синтетичните терени във футбола.