Във връзка с изявление на един от членовете на досегашния ИК на БФС – Й.Лечков относно легитимността на посоченото персонално предложение на осн.чл.35, ал.1 от Устава на БФС и съпътстващ протокол от Управителен съвет на ФК “Асеновец – 2005” от 14.01.2009 г., с вх.№ на БФС 102/15.01.2009 г. – 13:20 часа, както и изявления на лицата Б.Михайлов и А.Димитров по повод евентуално решение на някаква “Комисия по избора” оглавявана от същия Й.Лечков съм длъжен да поясня следното:

1. Право да избира и конституира комисия по избор на управителни органи на сдружение с нестопанска цел БФС има единствено Общото събрание (Конгрес) на самото сдружение, а не досегашния ИК на БФС (чл.25 и посл.от ЗЮЛНЦ). В този смисъл, нелегитимна е не моята кандидатура, а самата комисия, оглавявана от Й.Лечков и избрана от Б.Михайлов, като и двамата са кандидати, поради което е налице пряк конфликт на интереси. Няма как, единия от двата отбора във футболен мач да бъде и рефер, който допуска или не допуска отборите до състезанието.

2. Протоколът, с който е издигната кандидатурата от 14.01.2009 г. на УС на ФК “Асеновец – 2005” е абсолютно действителен документ с автентични подписи на всички членове на Управителния съвет, като подписът на г-н Атанас Пейчев е положен лично от него, докато протоколът от 16.01.2009 година на част от УС на ФК “Асеновец – 2005”, с който е направен опит да се дерегистрира вече посочен кандидат след като е изтекъл срока по чл.35, ал.1 от Устава на БФС е неистински документ с невярно съдържание, като същото е потвърдено в нарочна декларация от 18.01.2009 г. на г-н Атанас Илиев Пейчев, която е входирана в деловодството на БФС под вх.№ 126/19.01.2009 г. В този смисъл няма спор по отношение нелегитимния опит за дерегистрация, още повече , че публично известен е фактът на масирани заплахи спрямо членове на УС на ФК “Асеновец – 2005” и от страна на БФС и от страна на една новорегистрирана извънпарламентарна политическа партия.

3. Устна подкрепа на инициативата “за чист и честен футбол”, както и персонална поддръжка на предложението на ФК “Асеновец – 2005” от страна на г-н Д.Христолов е изразена в телефонен разговор, проведен на 17.01.2009 г. в 15:04 часа с мен персонално, а преди това и с г-н Г.Градев. Въпреки това, на вчерашна нарочна пресконференция моят отговор на г-н Ф.Петрунов от Нова Телевизия “От кои професионални отбори от А група очаквате подкрепа?”, отговорът бе даден от г-н Градев с точната формулировка: “..Щом присъствам на тази конференция значи би трябвало да очакваме и подкрепа от “Ботев” Пловдив”...В телефонен разговор, днес, 20.01.2009 г. – 07:20 часа, Д.Христолов ми поднесе категорични извинения във връзка със снощните си изявления, особено, когато разбра, че неговият футболист – В.Величков е “на гости” на “председателя” на т.нар.Изборна комисия от гр.Сливен, като тези действия на футболиста са без съгласието на “Ботев” Пловдив и повтарят кражбата на друг футболист – Г.Христов, от миналия полусезон.

4. Очевидно страхът от ревизии и сериозно разследване на корупционните действия на досегашното ръководство на БФС, които съм обещал на всички членове на сдружението при евентуален мой избор, е достигнал такива големи размери, че се налага хора от досегашния изпълком, с доказано съмнителен образователен и административен ценз да се изживяват на вече конституирани органи на БФС. Скандалът с манипулирането на длъжностни лица и документи във връзка с предложението на ФК “Асеновец – 2005” ще стигне до УЕФА и ФИФА в лицето н г-н М.Платини и г-н С.Блатер, както и по компетентност на разследващите органи в Р.България. В този смисъл, подкрепям изцяло становищата на едни от най-изявените български журналисти в лицето на г-н Сашо Диков и г-н Томислав Русев, че ако в досегашната администрация и ръководство на БФС имат 3 гр.мозък и толкова доблест и съвест, то те ще приемат инициираното от тях състезание на Конгреса, вместо да търсят начини за служебна победа и въпреки съвсем основателните си притеснения за последващо разследване.

Ивайло Дражев