Юношите на пловдивската футболна школа „Векта” спечелиха престижен турнир в словашкия град Прешов. Той се проведе от 3 до 7 юли, като това бе негово девето поредно издание. Участие в надпреварата взеха внушителните 201 отбора от 18 страни, разпределени в различни възрастови групи.

„Векта” е първият български клуб, който се пуска в този турнир и още при дебюта си пловдивчани грабнаха титлата при родените през 1996 година. Отборите от тази възраст бяха 22. Те бяха разпределени в групи, като в тази на българите фигурираха 8 тима. Мачовете в първата фаза се играха на принципа всеки срещу всеки и се състояха от 2 полувремена по 25 минути.

В груповата фаза „Векта” записа 6 победи и равенство. В полуфинала момчетата на треньора Георги Ставрев победиха Политехника Яши с 2:0.

На финала пловдивчани се наложиха над румънския Брашов също с 2:0 и грабнаха титлата в своята възраст. И двете попадения във финалния двубой реализира Браян Марков.

Логично, „Векта” грабна и две от индивидуалните награди при 14-годишните. За най-добър играч бе определен Калин Петров, а голмайсторският приз отнесе Браян Марков.

„Векта” имаше свой представител и при родените през 1998 година. Там пловдивчани участваха с година по-малката си формация набор 99. Тук разликата във възрастта си каза думата и пловдивчани се класираха на 6-то място в групата от 9 отбора. Въпреки това нашите момчета объркаха плановете на руския Шиник. Руснаците се нуждаеха от победа, за да се класират за полуфинала, но по-малките от тях българчета ги победиха с 2:1.