Играчи от тазгодишния национален Отбор на надеждата организираха 4-дневен благотворителен турнир по футбол в подкрепа на малкия Мартин Йорданов от Ботевград, който е на 1 година и 4 месеца и има нужда от спешна рехабилитация в чужбина.

Събитието се проведе в столичния квартал Факултета и в него взеха участие 5 отбора, съставени от юноши до 18 години. Всички участници принадлежат към ромския етнос и въпреки липсата на собствени доходи, те успяха да съберат над 500 лева за каузата от такси за участие и от дарения. Парите бяха предадени лично на бащата на Мартин – Йордан Йорданов, който присъства на награждаването на турнира.

Основен организатор на събитието беше 16-годишният вратар Асен Трайков, който след световното първенство по футбол за бездомни хора беше привлечен в детско-юношеската школа на Пирин, а преди броени дни беше поканен да се присъедини към подготовката на мъжкия тим на благоевградския клуб.

Той беше подпомогнат от съотборниците му от националния Отбор на надеждата Алекси Кирилов и Георги Димчов, както и от Евгени Илиев, който тренира и играе в школата на Септември.

Трофеите за призьорите в турнира бяха осигурени от "Спортс Мениджмънт България". Компанията се погрижи и футболният терен да се ползва безплатно за благотворителното събитие. Финалът на турнира беше уважен от Никола Маубек от Френския институт, от националния селекционер на Отбор на надеждата Борислав Фердинандов и от изпълнителния директор на "Спортс Мениджмънт България" Виктор Кирков.

Закриването на събитието по случайност съвпадна с деня, в който основният организатор Асен Трайков придоби световна известност. Тазгодишният национален вратар на Отбор на надеждата се прочу в цял свят за по-малко от 24 часа, след като новината за привличането му в първия отбор на втородивизионния Пирин Благоевград беше съобщена и от Twitter профила FootballTalantScout – Jacek Kulig.

Информацията буквално обиколи земното кълбо и достигна до милиони хора, тъй като въпросният профил се следи от близо 108 хиляди последователи, а новината до този момент е споделена 98 пъти и харесана от 928 души. В някои от коментарите Асен е сравняван с Бебе, който също започна професионалния си път от Homeless World Cup, а няколко години по-късно беше привлечен в Манчестър Юнайтед.