Бившата звезда на Аякс, Ливърпул, Барселона и националния отбор на Финландия Яри Литманен пристига тази седмица в България, за да се включи в благотворителния мач на Нова ТВ MTG United for peace. Той каца в София в самия ден на мача, 13 септември, когато с него ще пристигнат и останалите му съотборници, сред които и други играчи, подвизавали се във Висшата лига на Англия като Ян Ааге Фьортофт, Вив Андерсън, Крейг Хигнет, Торе Педерсен и други.

Известен като „Краля” във Финландия, Яри Литманен е може би единственият елитен футболист в света, играл в националния си отбор в продължение на четири десетилетия, отбелязвайки 32 гола в 137 мача за период от 21 години. Той е признат за един от най-добрите атакуващи халфове в световния футбол.

Печели четири национални първенства, три пъти Купата на Англия и помага на Аякс да спечели Шампионската лига на УЕФА през 1995 година. Съотборниците му го наричат „Професора”, а феновете – „Мерлин”, заради магията, която носи със себе си на терена. Литманен продължава да е водещият голмайстор на холандския Аякс в клубните състезания на УЕФА с 26 гола в 54 мача. Девет пъти е избиран за „Играч на годината” на Финландия, а през 2010 г. е открита и негова статуя в родината му. Освен за Аякс, той е играл още за Барселона, Ливърпул, Фулъм и други.

Този четвъртък, той и съотборниците му ще се изправят срещу тима на министър-председателя Бойко Борисов и българските легенди Христо Стоичков, Любослав Пенев, Гошо Гинчев, Илиан Илиев и други български колеги.

Двата отбора ще играят благотворително в инициативата MTG United for Peace, чиято водеща цел е да подпомага развитието на бъдещите спортни таланти. Събраните средства от благотворителния мач ще бъдат използвани за образование в спортни училища на деца, лишени от родителски грижи, в цяла България.