Огромна част от футболните клубове работят с черни каси и част от президентите им използват отборите за пране на мръсни пари, заяви председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, след като се запозна с доклада на НАП за извършената проверка на футболните клубове.

Според Янев е имало политически чадър, който е предпазвал досега ръководствата на клубовете от подобни проверки. Основната част от нарушенията описани в доклада на НАП са свързани със сключваните допълнителни анекси за възнаграждения към основните договори на футболистите. Играчите са сключвали договори основно в порядъка на 220 - 500 лв. и на тази база са били осигурявани, заяви директорът на НАП Красимир Стефанов. Има регистриран случай при който, съгласно допълнителния анекс, даден футболист е получил 12 хил. долара. От НАП са констатирали нарушения във всички проверявани футболни клубове. Предстои допълнителна проверка на агенцията, която ще обхване собствениците на клубовете и футболистите укривали реалните си доходи. Ще се проверява дали стандартът им на живот и имуществото им отговарят на доходите, които са декларирали.

Председателят на комисията за борба с корупцията заяви още, че огромна част от парите, които са трансферирани от футболните клубове, са с неясен произход. Не са правени проверки за произхода на средствата, които са превеждани за закупуване на футболисти на стойност над 300 хиляди лева, което нарушава българското законодателство. Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси ще разгледа на специално свое заседание проверките на НАП и ще възложи на другите институции по компетентност да направят цялостна проверка на управлението на българските футболни клубове. Според Янев има достатъчно данни да бъдат сезирани ДАНС, както и районните или окръжните прокуратури. Според него, ако се направи цялостна проверка, ще се види че отборите нямат легитимни приходи. Той отбеляза, че е важно сега българският футбол да излезе от сивия сектор и изрази задоволството си, че има воля това да се случи. Лично премиерът Бойко Борисов го е уверил, че тези порочни практики ще бъдат прекъснати и ще се търси наказателна отговорност. В комисията на Янев ще бъдат повикани да дадат обяснения за извършваните финансови операции в клубовете техните бивши и настоящи президенти. Според Янев огромна част от финансовите потоци са вървели безразборно и без финансова дисциплина. Той отбеляза, че на заседание на ръководството на ФК ЦСКА Александър Томов е заявил: „Не ме занимавайте с данъци, няма да внасяме такива”.

Яне Янев е настоял пред заместник-главния прокурор Бойко Найденов да бъде проследена връзката между ръководствата на клубовете и членове на българското правителство и да се провери дали футболните олигарси не са били подпомагани от политиците. „Необходими са още десетки проверки”, отбеляза Янев.