Четирима холандски треньори от програмата ‘Play the Dutch way’ (Играй, както играят холандците) ще наблюдават български таланти по време на специално организиран камп в София от 9 до 11 юни.

Tехническият директор на програмата за развитие на млади футболисти на Арсенал футболни училища, базирани в Гърция и Кипър Тон де Хуп, директорът във футболните училища на Арсенал в Атина и Кипър Джордж Толиас, Юрген де Хаан и Хени Ардеш, който е основател на треньорска школа за вратари в Твенте пристигат в столицата на България за да тренират талантливи футболисти. 

Програмата стартира на 9 юни, петък. На първата тренировка всички записали се деца ще бъдат разпределени от треньорите, отговарящи за съответните групи. Периодът на програмата е 3 дни, като през всичките дни ще се тренира двуразово. 

Първоначално децата ще получат информация за предстоящите тренировки, техния интензитет, времетраене и цел, посредством които ще се работи. В края на първия етап на програмата всички деца, които са участвали, ще получат репорти, специално написани от холандските треньори. В тях подробно ще бъде описано представянето на детето по време на тренировъчните занимания. Треньорите ще имат за задача да дадат своите съвети и препоръки за подобряване на техническото състояние на състезателите.

Най-добре представилите се деца ще бъдат следени и в следващите етапи на програмата. Важна подробност е, че в определен момент най-старателните и отлично представилите се деца ще получат покана да се присъединят на пробен период в някои от холандските водещи отбори. Всичко това ще се случи благодарение на треньорите и организаторите на програмата, която е единствена по рода си и за първи път се провежда в България.

Единствена по рода си като организация, футболната програма ‘Play the Dutch way’ е подходяща за подрастващи футболисти и вратари от 10 до 17 години, които ще получат страшно много полезна информация и много нови футболни умения и качества. Разпределена в четири цикъла през цялата година, програмата позволява на всички участници да достигнат до нови нива на своето футболно развитие. Използвайки нови и модерни методи, целта на треньорите е да накарат младите състезатели да започнат да мислят и разбират същността и тънките моменти на футболната игра.

Пример за това може да бъде прецизността при изпълнението на едно просто подаване с вътрешната част на крака към съотборник. На пръв поглед това е лесно и елементарно упражнение, но холандските треньори държат много на изпълнението, посоката на движение на топката и към кой крак е насочен пасът. До такава точност и прецизност се работи според холадските треньори. Децата ще усетят, че футболната игра е много повече от състезание между два отбора, разделени по равно на футболния терен. Футболът трябва да представлява стремеж към изява, време в което играчите изпитват удоволствие от представянето си. А всичко това се постига от технически, тактически и психически качества на състезателите. Футболната програма ‘Play the Dutch way’ представлява своевременна тренировъчна система от упражнения, която ще спомогне за многократното развитие на младите футболисти.

Годишният тренировъчен цикъл включва:

Организация и селектиране на участниците от цяла България;

 Провеждане на тренировъчни занимания, управление и развитие на тренировъчните цикли;

 Селектиране на най-добре представилите се деца за различните възрасти след завършване на годишния цикъл и участието на престижен международен турнир;

 Участието в турнир ще дъде възможност младите футболисти да бъдат наблюдавани от футболни агенти с цел бъдещ трансфер на развитие;

Повече за програмата научете на http://playthedutchway.com/