Сериозни полемики предизвика презентацията на проекта за стадион „Олимпийски съкровища”, който може да бъде изграден на мястото на сегашния „Пловдив”. Повече от 2 часа и половина Христо Стоичков, испанските архитекти изработили проекта и представители на местната община отговаряха на въпросите на препълнилите залата в Новотела пловдивчани.

След като иберийците показаха нагледно и подробно как планират да изглежда съоръжението, последваха редица фундаментални въпроси. Най-активен в опозицията бе общинският съветник и адвокат на консорциума, който имаше намерение да стопанисва стадиона на концесия – Георги Колев. Юристът обвини общината, че не е предложила на други инвеститори да изградят търговски център успоредно със строежа на спортните обекти.

Местната власт в лицето на кмета Славчо Атанасов и заместника му Георги Титюков се защитиха с аргумента, че друга подобна инвестиция /158 млн. евро/ никой не е предлагал. Думите им бяха потвърдени и от бившия градоначалник Спас Гърневски. Той обаче атакува общинарите с мотива, че вече е трябвало да е изчистена собствеността на всички терени от площта на спортния комплекс и да има единна позиция за бъдещето на стадиона от страна на всички наематели и собственици на терени, като ТК „Локомотив” и Университета по хранителни технологии.

Испанците останаха изненадани от неуредиците около стадиона, но търпеливо се запознаха с притесненията на представителите на тениса и леката атлетика, като заявиха готовност идейният проект да бъде променен, така че всички да бъдат доволни.

Следващата стъпка от българската страна трябва да бъде именно да представи консолидирана позиция между общината и собствениците и наемателите на терени, влизащи в площта, предвидена за строеж.

Очаквайте след минути визията и подробното описание на идейния проект за стадион „Олимпийски съкровища” в Пловдив.