Намиращите се на 1-о място в ранглистите на българските футболни съдии- Георги Кабаков при мъжете и Християна Гутева при жените, са поканени на семинара на УЕФА за напреднали, съобщиха от Съдийската комисия на БФС.

Въпросният семинар ще се проведе за първи път от две години присъствено, след като предишното му издание беше дистанционно. Домакин на семинара е Кипър, а датите са 31-и януари 2022-3 февруари 2022-а година.

В групата са съдии, които са и в Категория Елит, и в Първа категория, където са двамата наши представители. Има обаче и трима съдии от втора категория, които се очаква да бъдат промотирани нагоре. Това са Жоао Пинейро (Португалия), Раде Обренович (Словения) и Ник Уолш (Шотландия).

Разликата обаче е възрастта им- всички са млади, преди да навършат 40 години. Общата бройка на всички съдии е 81 - мъже и жени, само ръководещи. Отделно от това, има и 15 ВАР-арбитри.

Според програмата, съдиите ще имат занимания най-вече по фитнес, лекции за правилата на играта, както и насоки на комисията за предстоящите елиминационни фази на турнирите на УЕФА.

Номинацията за двамата български рефери дава индикации, че и Кабаков, и Гутева могат да получат назначения в турнирите на Европейската централата.