Премиерата на филма „Футболни хамелеони” ще се състои утре вечер в Дома на киното в столицата от 19.00 часа. Лентата има за цел да покаже най-тревожната страна от българската футболна действителност – хулиганството по стадионите.

Авторът на проекта Стойчо Шишков съобщи в ефира на Дарик радио, че филмът ще бъде показан по БНТ след около шест месеца, а организаторите имат идея той да бъде показан и в училищата, където младите хора да бъдат запознати с този проблем.

Мотото на филма е „Фенове на всички отбори да спрем безсмислената война вътре и извън стадионите”.

„Футболни хамелеони” започна снимки преди 7 години, когато стана онзи случай след дерби Левски – ЦСКА на 17 октомври, при сбиване на две групи фенове случайно бе убит един човек. Направихме редица спортни срещи, от които стана ясно, че е нужен филм за превенцията на тази безконтролна агресия, която смути органите за сигурност. Защото след това и феновете изчезнаха от стадионите – семейства с деца с приятели изчезнаха – останаха единици”, сподели авторът на „Футболни хамелеони” Стойчо Шишков.

„Мъчихме се да снимаме незабележимо. Не биваше да акцентираме коя е най-рисковата агитка, защото това допълнително щеше да нагнети атмосферата. Затова решихме да покажем чрез измислени герои онези, които безнаказано, скрити от анонимността на трибуните, се забавляват при подобни стълкновения”, допълни г-н Шишков.