Женският футболен отбор на НАС ще срещне македонския шампион „Тиквешка“ на 30 юли в първия кръг от тазгодишното издание на Шампионската лига.

Българките участваха в турнир на УЕФА, които се проведе в Малта от 4-11 юни, където победиха отборите на Люксембург (5:0), Латвия (4:0) и домакина Малта (1:0) и така се класираха за пети път за Шампионската лига.

Старши треньорът Емил Атанасов сподели, че се надява неговите момичета да се преборят с общо трите си съперника и да се класират за четвъртфиналите за първи път. Фаворит в групата обаче е Монпелие (Франция). „Французойките са ни добре познати, но нашият отбор работи добре и си вдига нивото”, отбеляза Атанасов.

На 1-ви август българките ще срещнат Клаксвил (Фариорски о-ви), а на 4-ти ще изиграят последния мач в потока си срещу Монпелие. Според правилника се класира победителят във всяка група. Обикновено състезанието се провежда само на територията на страната домакин, като в случая това е Македония.

На въпрос, има ли интерес към този спорт у нас и желаещи момичета да се занимават с него, Атанасов каза, че се очаква отборите в държавното първенство да станат от осем на десет. В същото време обаче, той изтъкна проблемите с липсата на база и средства. Старши треньорът използва случая да благодари за помощта на НСА „Васил Левски” и по специално на проф. Лъчезар Тодоров и катедра футбол.

През септември за националките ни предстоят и квалификации за световно първенство срещу отборите на Гърция, Дания, Грузия и Шотландия.