След като бе изтеглена програмата за пролетния дял от първенството на Източната А окръжна футболна група в зона София област в редакцията на Дарик радио и Gong.bg дойдоха президентът на ФК Гранит от село Широки дол Пламен Кривошиев и членът на УС Ивайло Терзийски. Двамата споделиха своите притеснения от нововъведената такса за охрана от страна на полицията и невъзможността много от отборите, не само в тази група, да издържат финансово и да доиграят първенството.

„ В областния съвет на БФС бе уточнена програмата за пролетния дял от първенството на нашата група, започна първи изповедта си Ивайло Терзийски. Проблемът е следния. Има нова такса, която е от сега въведена. Тя е за полицията да охранява срещите. В размер на близо 70 лева. Другият вариант е да се наеме частна фирма, която да е лицензирана за такава дейност. Това е невъзможно за по- малките отбори като нас. На заседанието много от футболните клубове обявиха, че няма да могат да вземат участие сега през пролетта. Догодина явно ще останат отбори само за една А окръжна група, сега са две- Източна и Западна.”

Според представителите на Широки дол, село, което се намира близо до Самоков по пътя към София, там е една от най- големите посещаемости на хора на футболни срещи в групата им.

„ Борими се за влизане във В група, оптимист е Терзийски. Четвърти сме в момента, на три точки от първия и хората ни подкрепят. Имаме реална възможност да влезем, но просто в момента нямаме никакви възможности за допълнителни финансови разходи.”

Президентът на Гранит Пламен Кривошиев е притеснен да говори за проблемите, но е по- притеснен как ще намери пари за разрешаването им.

„Много е трудна издръжката на отбора, категоричен е Пламен Кривошиев. Опитваме се най- вече чрез познати и приятели да издържаме тима. Общината ни съдейства, но много малко. Вариант за помощ от общината е тя да ни превежда някакви пари и ние да си плащаме на полицията.Другият вариант е да си намерим някой, който да ни спонсорира, но това е много трудно в наши дни. Футболистите при нас сами си поемат пътните разходи, често отсъстват от работа. Много е трудно, но ще се борим и тази година.”

Пламен не е оптимист и за възможността да се създаде в селото детски отбор, което е необходимо условие за участие във В група, ако Гранит стигне до там. Проблемът пак е финансов.

Кметът на община Самоков, който се казва Георги Терзийски, е обещал да помогне.

„ Знаем, че Дарик радио се слуша и в Самоков и в Широки дол и се опръщаме към общинарите в Самоков, апелират Кривошиев и Терзийски. Обръщаме се към общинските съветници в Самоков поне да ни разгледат молбата с искания до тях. Ако не ни приемат исканията, поне да я погледнат на заседанието на общинския съвет, което предстои.”

Ние от Дарик радио и Gong.bg даваме гласност на проблемите на малките отбори и обещахме да отидем да отразим един от предстоящите двубои на Гранит от Широки дол.