Борислав Фердинандов, който изведе националния „Отбор на надеждата“ до дванадесетото място на световното първенство по футбол за бездомни хора в Мексико Сити през ноември, ще остане селекционер на тима и през 2019 година.

Това обяви днес на специална пресконференция Виктор Кирков, основател и мениджър на социалния проект, който създаде предпоставки за положителна промяна в живота на стотици младежи в неравностойно положение.

„Борислав Фердинандов доказа, че е отличен футболен специалист с работата си в „Отбор на надеждата“ през тази година. Той улови изключително бързо спецификата на стрийт футбола и намери точния начин да я предаде на играчите. Най-важното обаче е, че върши този свой ангажимент с огромна любов и себеотдаване, което се усеща от състезателите и допълнително ги мотивира“, коментира Кирков.

Следващото световно първенство за бездомни хора ще се проведе от 27 юли до 3 август 2019 година в Кардиф, столицата на Уелс. „За мен е изключителна чест да продължа работата си в „Отбор на надеждата“. Имам наблюдения върху част от момчетата, които ще се съревновават за осемте места в самолета до Кардиф. Част от тях не можаха да попаднат в тазгодишния тим, защото нямаха навършени 16 години, което е едно условията за участие на социалния Мондиал. Очакваме през 2019 година в селекционния процес да се включат отново младежи от институции, от ромски махали, бежанци и хора в рехабилитация от зависимости. Целта ни е да развием проекта и в нови населени места“, каза селекционерът Борислав Фердинандов.

Специалистът притежава В лиценз за треньор по футбол и лиценз за наставник по футзал. Той води националния тим за глухи хора от 2012 до 2014 година, като успоредно с това е треньор и на ФК „Г“ в столичното първенство по футзал. От 2012 г. провежда занимания за деца по спортни игри в училища и детски градини в гр. София.

Преди Фердинандов селекционери в „Отбор на надеждата“ бяха Методи Здравков (2012 г. и 2013 г.), Младен Христов (2014 г., 2015 г. и 2016 г.) и Кирил Кюлев (2017 г.).

Най-доброто постижение на българския тим е девето място от 47 състава на световното първенство за бездомни хора в Амстердам през 2015 година.

„Отбор на надеждата“ е проект за социална интеграция на хора в неравностойно положение, който постига 100 процента успеваемост при работата с националните си състезатели от 2011 до 2017 година.