Феновете на Нефтохимик излязоха с отворено писмо до кмета на Община Бургас Димитър Николов, общинските съветници, всички български медии и цялата общественост в страната. Организираните привърженици настояват за отговори на редица въпроси, свързани с управлението на клуба, като поставят голяма част от тях в писмото си.

Те сочат, че искат настоящото ръководство да подаде оставка, като изискват прозрачност в управлението, начертаване на ясна стратегия за развитие и целенасочена работа за стабилизирането на клуба и изкачването му нагоре в родния футбол. 

Публикуваме пълния текст на писмото, без редакторска намеса:  

"Уважаеми дами и господа,

Ние, привържениците на футболен клуб Нефтохимик 1962, желаем да получим отговори на някои наболели въпроси около съществуването на футболния клуб, както и за взимане на адекватни решения на проблемите.

Има ли стратегия за финансирането на клуба за следващите 5 години или се продължава да се работи на дребно от месец за месец, от сезон за сезон? Има ли поставен ултиматум от страна на някои от спонсорите, че при място различно от 1-вото във ЮИ Трета лига или на поне 1 точка от лидера, то ще се спре финансирането на отбора?  Това прилича ли на професионален клуб, независимо от това, че се състезава на аматьорско ниво? Има ли гаранция, че ако ПФК Нефтохимик успее да се пребори за промоция в по-горна група, то той ще бъде спокоен за своето финансово състояние и няма да се повтарят събитията около клуба както всяко лято през последните 12 години?

Има ли политическа война между изп. Директор на ФК Черноморец 1919 Костадин Марков и Кметът на Община Бургас Димитър Николов, която влияе и върху ПФК Нефтохимик и неговото нормално съществуване?  Вярно ли е, че финансирането на нашите съграждане се осъществява чрез  бившият временен председател на СДС Борис Марков, който е част от компания, специализираната в изграждане и въвеждане на тол-системи по света, а скоро и в България и е брат на председателя на УС на Черноморец Бургас – Костадин Марков? Вярно ли е, че г-н Димитър Николов не може и не иска да се наеме с разрешаването на проблемите на едно общинско дружество каквото е ПФК Нефтохимик?  Истина ли е, че не го интересува по никакъв начин дали и как ще съществува най-успешния  бургаски футболен клуб? Запознат ли е дали има друг общински отбор в България, който е в такова плачевно състояние – финансово и организационно ?

Не е ли неестествено Управителния съвет на общинския ПФК Нефтохимик да допусне две поредни срамни отпадания в по-долна група и той все още да остава непроменен, най-вече от квотата на мажоритарния собственик, който е именно Община Бургас? Как същите тези членове на УС позволиха на миноритарния собственик в лицето на Павел Бошнаков да сключва еднолично договори със скъпоплатени футболисти, които по-късно осъдиха клуба за неплатени трудови възнаграждения? Защо не се поиска отговорност от всички, които участваха в затъването на отбора? Чии интереси защита УС? На клуба или собствениците? Не е ли парадоксално интересите на клуба и собствениците да се различават? Защо те, като представители на Община Бургас не са внесли нито една Докладна записка до Общинския съвет с предложение, стратегия и идеи? Страх ли ги е, че ще обидят г-н Димитър Николов?

Защо изп. Директор на ПФК Нефтохимик – Николай Тодоров продължава да не взима отношение по въпроса за пасивността на собствениците около финансирането и стратегията за съществуване на зеления отбор? Защо стои  той в клуба? Защото е удобен за мажоритарния собственик – Община Бургас? Вярно ли е, че ще бъде кандидат за общински съветник към ПП ГЕРБ за следващите Местни избори? Вярно ли е, че все още е в клуба, защото никой друг не иска да бъде на неговия пост и това не е ли срамно и съмнително за едно общинско дружество каквото е ПФК Нефтохимик? Не беше ли той изп. Директор на клуба, когато изпадна от Първа лига във Втора лига и от Втора лига в Трета лига?  Не заемаше ли друг ръководен пост при предходното изпадане на клуба от тогавашната А ПФГ през сезон 2013/2014г? Вярно ли е, че Николай Тодоров отказа участие на отбора в турнира за Купата на България, поради финансови причини, което е още едно срамно петно за един имащ себе си Професионален футболен клуб? И как така състезаващия се за А ОФГ ФК Светни Никола гр. Бургас имаха такава финансова възможност? Имаше ли предложение двубоят между Нефтохимик и Черноморец за Купата Аматьорската лига да бъде изигран от Юноши родени 2000 г? Срещу отбор, който само преди седмица обвини същото това ръководство за уреждане на мачове по нечестен начин и оправдавайки се за загубата в първия кръг на ЮИ Трета лига, поради подценяване.    

Присъщо ли е на Професионален футболен клуб да използва официалния си сайт за отговор на 2 фена, които са изразили публично несъгласието със случващото се в клуба като ги приканва да заемат длъжност, към която имат забележки? Има ли аналог в друг български, а и не само български клуб да се случва нещо подобно? Същия този Николай Тодоров не е ли в клуба от 2012 г., в началото като човек на феновете, който трябваше да следи изкъсо харченето на средствата и да е глас на привържениците при взимането на важни решения?  По какъв начин се включи в инициативата на феновете за Връщането на Стадион Лазур на Бургас или построяване на нов градски стадион?

Уважаеми дами и господа, това са само част от въпросите, които повечето фенове на ПФК Нефтохимик  си задават и на които официален отговор искаме. Ясно е, че някои от тях са известни на всички. Все пак най-нормалното нещо е да искаме нашия клуб да върви нагоре и да съществува не само на сила, но и с перспектива.

Точно поради тази причина ще изреди само част от нашите желания:

1. Цялото ръководство на ПФК Нефтохимик да си подаде оставката и на негово място да дойдат хора, които биха начертали една ясна стратегия за години напред, а не да работят на парче и да защитават чужди интереси. Когато не успеееш да си свършиш работата и заемаш обществена длъжност най-нормалното нещо е да понесеш критики и да освободиш мястото си.  Възможен ли е конкурс за заемане на поста изп. Директор, който да представи визия и и идеи за развитието на клуба?

2. Изготвяне на стратегия или план за дългосрочно развитие на клуба. Не само на думи, но и разписан от професионалисти и представен публично.

3. Прозрачност в управлението и финансирането. Как така в един момент сме пред фалит, а в следващия имаме средства за наем на Лазур?

4. Целенасочена работа за възвръщане на имиджа на клуба и вярата на привържениците, като много важен фактор за това е доверието, контактите и прозрачността.

Нека в този момент мажоритарния собственик в лицето на Община Бургас да покаже, че умее да ръководи адекватно своите дружества и да постави на власт хора, които могат да се справят с предизвикателството да изплува този футболен клуб в омагьосания кръг от последните 12 години. 

 
Ние сме готови да се противопоставим на всеки, който се опитва да унищожи любимия ни отбор, независимо дали заема пост във футболен клуб или в политическа партия".