Днес официално бе обявен стартът на Каменица ФЕНкупа 2010 – шампионатът по футбол за непрофесионалисти у нас. Началото на турнира бе обявено от генералния мениджър на Каменица АД Драган Радивоевич и олимпийската шампионка и председател на БОК - Стефка Костадинова.

Каменица ФЕНкупа 2010 е осмото поред издание на Шампионата. „През 2009 година в турнира взеха участие рекордните над 18 хиляди фена. Това ни дава пълното основание да считаме, че Каменица ФЕНкупа 2010 остави зад гърба си „първите седем” години, има своя история и вече се е утвърдила като традиция сред почитателите на футбола от цялата страна. С гордост можем да кажем, че този турнир се превърна в едно от най-очакваните футболни събития в страната”, заяви Драган Радивоевич.

„В същото време провеждането на Шампионата никога не е било самоцелно. С всяка следваща година ние се стремим да предлагаме на участниците нови предизвикателства, които да им дават усещането, че самите те израстват и вървят напред заедно с нас. Каменица ФЕНкупа остана вярна на мисията си от самото начало – да предостави на феновете професионални условия, които да им дадат възможност да се почувстват като истински футболни звезди”, допълни Радивоевич.

Каменица ФЕНкупа 2010 ще приближи феновете с още две огромни крачки до Големия футбол.

Тази година марката Adidas, официален партньор на FIFA и UEFA, става част и от Каменица ФЕНкупа 2010. С екипи на престижния бранд ще играят всички тимове в полуфиналните срещи от турнира. Класиралите се за Големия финал ще се борят за титлата Национален шампион в професионални екипи на марката - същите, с които играят техните любими отбори в големите европейски клубове.

Партньор на Каменица ФЕНкупа 2010 става и Българският олимпийски комитет (БОК). По този начин Каменица ФЕНкупа 2010 става част от официалния календар събития на Българския Олимпийски Комитет.

Партньорството бе „скрепено” и със символичен Олимпийски огън, който председателят на БОК връчи на Генералния мениджър на пивоварната.

Изненада за феновете крие и провеждането на Големия финал. Тази година той ще се проведе в значително разширен формат, сходен със схемата на финалите на Световното първенство по футбол. Отборите в тази фаза ще бъдат 24, вместо досегашните 12. Заключителните мачове ще се играят в Стара Загора, в три поредни дни - между 17 и 19 септември 2010 г. Тази локация е избрана заради безупречната спортно-техническа база – терен и осветление, напълно в духа на мисията на Каменица ФЕНкупа. Големият финал ще се проведе във вечерните часове, на пълно осветление, на перфектен терен и при изцяло професионални условия. Комбинацията с професионалните екипи на Аdidas е гаранция за върховно футболно изживяване за отборите, достигнали до последната фаза.

Регистрацията за участие в осмото издание на Шампионата стартира на 10 март 2010 г. Както и през 2009 г. тя ще бъде само онлайн, на www.kamenitzafanclub.com.

Тази година феновете сами ще избират Голямата награда. По време на регистрацията за участие всеки отбор ще посочи и кой е Мачът, на който би желал да присъства в ролята си на Национален победител в Каменица ФЕНкупа 2010. Избраната среща ще стане ясна след края на записването за участие в турнира, в края на месец юни.

Водещи на осмото издание на Шампионата са журналистите от Дарик радио Иво Райчев и Михаил Дюзев, а глас на турнира е Томислав Русев.