Екатерина Маринова е сред най-талантливите асистент рефери в българското съдийство и имаше шанса да бъде оценена от ФИФА. Световната централа покани красивата пловдивчанка като единствена представителка на България на турнира в Португалия, научи Дарик радио. 

В състезанието на Иберийския полуостров участват 12 от най-добрите женски състава, поканени също от ФИФА. Съдийките са 16 главни и 28 асистенти от цял свят. За Европа УЕФА е представена само с 3 главни и 6 асистентки, сред тях и Екатерина Маринова. 

За първи път ФИФА кани представител на България. По време на турнира съдиите не само ръководят футболни двубои, но правят физическа подготовка и имат теоритични упражнения. Първата представителка на България е останала много приятно изненадана като е получила поканата, споделят нейни близки и познати. 

Катя Маринова

източник: Личен архив

Запознати с предишните издания на този турнир в Португалия пък твърдят, че там нещата от съдийска гледна точка са поставени на много високо професионално ниво и от тук се определят главните и асистент съдиите за следващите световни първенства. Лектори са най-признатите специалисти в тази област. 

Българката Катя Маринова вече взе участие като асистент съдия в съдийска бригада на мача Китай - Швеция (жени), завършил 0-0 . Някои наблюдатели твърдят,че жените играят по-грамотен футбол и от мъжете. На съдийската бригада е направен разбор след мача и предстои да разбере в кои други срещи ще вземе участие.