Правителството на България е готово да финансира мащабна промяна на работата на детско-юношеския футбол у нас с цел постигане на по-високи резултати. Това обяви спортният министър Красен Кралев като уточни, че за целта трябва от БФС да бъде изготвен подробен проект как това да се случи. 

"Изключително неприятни са като резултати мачовете на националния отбор, но още по-неприятни са като игра. Не се наемам да коментирам поведението и грешките на треньорите и футболистите. За мен е ясно и го повтарям отдавна - трябва да се започне отдолу, от детско-юношеския футбол."

"Премиерът няколко пъти казва през последните месеци, че държавата е готова да задели достатъчно средства при едно представяне на програма от страна на БФС, която те да защитят пред правителството за развитие на юношеския футбол. Ние сме намерили начин как тези средства да бъдат предоставени на школите, така че те да бъдат контролирани изцяло от държавата, за да бъдем сигурни, че ще отидат по предназначение."

"Технологията е измислена, има заделени средства, просто от БФС трябва да ни представят програма и да започнем много сериозна работа, свързана с школите. Едва тогава можем да коментираме, че нещо може да се случи като подобрение в играта на националния отбор." 

"Не искам да влизам в детайли, но виждате, че играчите на Косово играят в елитни първенства в Европа, докато нашите са с много скромно присъствие в тези шампионати. Докато не произведем продукт с по-голяма реализация в най-големите първенства в Европа, няма как да очакваме да се промени представянето на националния отбор." 

"От години не се работи правилно в школите, президентите и собствениците търсят много бърза реализация и успехи на мъжкия отбор и занемаряват работата в школите, защото всеки разсъждава, че му е по-евтино да вземе готов футболист, вместо да инвестира в неговото възпитание и изграждане. Виждате това докъде ни доведе." 

"Тук ролята на държавата знаем каква трябва да бъде, просто чакаме от БФС една сериозна програма, разработена от експерти, зад която те да застанат и която ние да финансираме. Премиерът няколко пъти го казва, на срещи с футболни деятели го сподели, че сме готови да финансираме една тотална реформа в детско-юношеския футбол", заяви Кралев и отличи поредната инициатива на министерството и БФС.

"Жребият си е жребий, но по-интересните събития бяха преди него. Четвърта поредна година държавата чрез Българския спортен тотализатор осигурява топки за професионалния ешелон, а Министерството на спорта чрез своята програма за подпомагане на детско-юношеския футбол осигурява топки за школите." 

"Интересно беше и събитието, с което отличихме 16-те най-големи таланта по обективни критерии, които ще получават за първи път стипендии по програмата за закрила на децата с изявени дарби за общински, държавни и частни училища. Трябва да се обръща внимание на младите таланти, да им се подава ръка, за да могат да развият своя потенциал." 

"За първи път една федерация решава да определи стипендиантите си по този начин. Такава премия се дава за първи път на футболисти и аз изключително много се радвам, че програмата разширява диапазона си. За миналата година 282 български деца, талантливи спортисти, са получили стипендии по нея", сподели Кралев и отличи младите играчи, които изгряха на сцената през изминалия сезон.

"Миналото първенство беше изключително интересно, динамично. Много от ключовите неща се решиха в последния момент. Очаквам първенството да протече също толкова интересно. Най-големите ми очаквания са свързани с това, българските клубове да разчитат все повече на собствените си кадри." 

"Една от чертите, които отличиха миналия шампионат е, че много млади футболисти изгряха на сцената - Антов, Турицов, Минчев, Димитров от Ботев започнаха да се налагат, стигнаха до националния отбор. Моето желание е да виждаме все повече таланти в отборите", заяви спортният министър.