Осъдиха на две години ефективно наказание бившият кмет на Сливен и почетен президент на ОФК Сливен Йордан Лечков, информира DarikNews.bg.

По първото обвинение Старозагорският окръжен съд реши, че бившият кмет на Сливен е превишил правомощията си и е сключил неизгодна сделка, с която е ощетил Общината с над 1 240 000 лева.

Второто обвинение, по което е признат за виновен Лечков, е за заплаха с уволнение, отправена към шефа на НАП-Сливен, с цел да бъде прекратена ревизия на фирмата на сестра му и на още една фирма „Булгейт”.

Ако влезе в сила, присъдата ще бъде излежана в затворническо общежитие. В 15-дневен срок бившият кмет на Сливен има право да обжалва пред Апелативен съд - Пловдив.

Според Старозагорския окръжен съд Лечков, в качеството си на кмет на Сливен, е сключил неизгодна сделка за ремонт на водопреносната мрежа в кв. „Дружба” в поверения му град, обясни говорителят на съдебната институция Татяна Гьонева: „Общината е поела ангажимент за заплащане вместо на 10% - 30%, за заплащане на допълнителни непредвидени монтажни работи”. Така Община Сливен е била ощетена с над 1 240 000 лева. Лечков отговаря за част от тази сума 571 00 лева: „За пълния размер на вредата е признат за виновен другият подсъдим, който е представял общината като извършващ инвеститорския контрол”.

Съдът е решил наложеното наказание да бъде две години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Освен това Лечков е лишен да заема длъжността кмет на населено място в период от три години след влизане в сила на присъдата.