Капитанът на българския национален отбор Димитър Бербатов почете паметта на Здравко Радев, легенда на Марек, преминал през ЦСКА, Спартак Вн и други родни тимове, чрез участие в демонстративен мач в Дупница.

Здравко Радев е роден в Дупница през 1972 година. На 17 години е взет в мъжкия отбор на Марек, който по това време се състезава в Б група. На 20 години Марек влиза в елита с дейното участие на бранителя. След това сегашният треньор на Ботев Тенчо Тенев го привлича в Чирпан. След 2-годишен престой в този тим, Радев хваща окото на специалистите в ЦСКА. През 1997 година печели титлата на България и участва в евротурнирите с „армейците”. След това кариерата му преминава през Спартак Вн, Беласица Петрич и Марек, като последния си двубой Радев изиграва с фланелата на соколите срещу родния тим – Дупница.

На бенефиса присъстваха около 2000 души. Специални гости на събитието бяха президентът на ПФЛ Валентин Михов, както и оперният певец Диман Панчев, който изпя химна в чест на Радев преди началото на двубоя. Просълзената съпруга на Радев Сашка успя само да благодари на всички, които все още помнят и обичат Здравко.

Всички футболисти, които бяха разделени на два отбора – "сини" и "червени", носиха фланелки с фамилията на легендата на Марек и неговия номер - 27.

Единият тим бе ръководен от Янко Динков – първият треньор в кариерата на Радев, а другият от Тенчо Тенев, който помага за развитието му в големия футбол.

В мача, който завърши при резултат 9:9, участие взеха:

„Сини”: Варадинов, Иваников, Радев, Влахов, Шербетов, Папарков, Петров, братовчедите Кючукови, Еньо Кръстовчев, Вальо Станчев, Митов, Милосавов и Бойко Величков.

„Червени”: Бранков, Белчев, Бимбов, Младенов, Караканов, Николов, братята Зафирови, Галин Иванов, Емил Кременлиев, Димитър Иванов, Томаш, Мирчев, Нанков, Пасков, Деянов, и Бербатов.

За „сините” се разписаха Станчев, Величков, Паргов, A. Кючуков, Радев, Караканов, Кръстовчев. В голмайстор се превърна и съдийката Бонева, която отсъди дузпа за сблъсък на двама „сини” играчи в наказателното поле на червените. Повечето от играчите я наобиколиха, а реферът раздаде жълти картони, но не посмя да изгони капитана на националния отбор, който направи невероятно шоу. След това Еньо свали фланелката си я предостави на Бонева, която бе точна от бялата точка.

За червените се разписаха Томаш, Методи Деянов – 2, Димитър Иванов, Кременлиев, Бербатов – 2, Бимбов, Белчев и Галин Иванов.

След края на мача всички зрители на стадион „Бончук” останаха да изчакат звездата на Тотнъм, за да се снимат с него, но нападателят бе изведен с кордон от полицаи до личния си мерцедес. Организаторите направиха коктейл за участниците в двубоя, на който отново Бербо бе главно действащо лице.

Всички местни жители, които успяха да зърнат Бербатов, бяха на мнение, че освен като футболист, той е много добър като човек, тъй като и други звезди са получили покани и са ги приели, а след това не уважиха събитието.