Началото на реформата в БГ футбола във Варна вече е дадено! Детският футболен клуб “Делфините” упражнява своята дейност месец и половина. Новосформираният клуб се ползва с подкрепата на БФС, ПФЛ и Община Варна. За този кратък период от време повече от 250 деца от 10 училища на територията на общината вече тренират упорито под ръководството на 8 специалисти с А и В UEFA лиценз от треньорската школа на БФС.

Интересното е, че сред запалените по футбола са и 10 момичета. Всички деца са на възраст между 6 и 8 години. Управителите на детския футболен клуб „Делфините” са хора, тясно свързани с футбола - Илко Станчев, който е треньор на вратарите и администратор в ПФК Спартак Вн и Иван Кирилов, който е футболен съдия. Заниманията на децата се водят на територията на училищата. Атестат за това, че се работи професионално е фактът, че преди сформирането на групите с деца за тренировъчната дейност се провежда задължителен специален разговор с
училищния педагог. Успоредно с подготовката на децата се предвижда провеждането и на редица футболни турнири, като в по-дългосрочен план се плануват и международни такива.

Целта пред ДФК „Делфините” е популяризиране на футбола в най-ранна възраст и изграждането на млади таланти, които след навършването на 9 години при желание от тяхна страна да са подготвени да продължат своето обучение и подготовка за професионалните клубове в морската столица Черно море и Спартак. За целта в детския клуб се надяват Община Варна да прегърне идеята за футболното развитие на малките ученици.

Вече е изготвена и програма на ДФК „Делфините” за подготовка на
дечицата и от детските градини. Тя ще стартира от 1-и октомври 2010 година. Успоредно с това се работи и по международен проект от Европейския съюз за футболното обучение от най-ранна възраст.