Момчетата, набор 2001 на ПФК „Лудогорец“ ще представят България в Третото издание на Международния детски форум „Футбол за приятелство“, който ще се проведе от 4 до 7 юни в Берлин. Глобалното събитие се реализира с подкрепата на УЕФА Шампионска лига, като част от глобалната социална програма „Газпром за деца“.

Нашите ще мерят сили със свои връстници от 23 футболни клуба, сред които Атлетико Мадрид, Шалке, Цървена звезда, Галатасарай, Челси.

Малките орлета ще разчитат неотлъчно на старши треньора Милан Чирич и помощник треньора Шенер Ремзи.

Проектът „Футбол за приятелство“ цели да насърчи толерантността, равенството и здравословния начин на живот сред тийнейджърите чрез една от най-популярните игри – футболът. По време на форума младите спортисти ще имат възможност да общуват със своите връстници от 24 различни страни и с известни футболни играчи, както и да вземат участие в Международния турнир по футбол на врати. След края на форума всички участници ще посетят финалите на УЕФА Шампионска лига 2015 на Олимпийския стадион в Берлин.   

Пълен списък на отборите участващи в третото издание на „Футбол за приятелство:

Лудогорец, Разград (България), Рапид (Австрия), БАТЕ Борисов (Беларус), Стандард Лиеж (Белгия), ФК Дрийм-Леджънд (Китай), ФК Кайрат (Казахстан), Динамо Загреб (Хърватия), Спарта Прага (Чехия), ФК Таверни (Франция), ФК Токио (Япония), Шалке 04 (Германия), МТК Будапеща (Унгария), Лацио (Италия), Дабъл Дъчис (Холандия), Варсовия (Полша), Зенит (Русия), Цървена звезда (Сърбия), Слован (Словакия), Марибор (Словения), Атлетико Мадрид (Испания), Цюрих (Швейцария), Галатасарай (Турция), Волин (Украйна), Челси (Великобритания).  

Международният детски социален проект „ФУТБОЛ ЗА ПРИЯТЕЛСТВО“ се реализира от Газпром, като част от глобалната социална програма  „Газпром за деца“. Проектът си поставя за цел развитието на детския футбол, популяризиране на спорта сред младежта, здравословния начин на живот  и приятелството между децата от различни  държави. Ключовите принципи на проекта са приятелство, равенство, честна игра,  здраве, мир, отдаденост,  победа и традиции. Световен посланик на инициативата е легендарния футболист Франц Бекенбауер.

Ключовото събитие на проекта е Международният детски форум „Футбол за приятелство“, който обединява играчи на възраст между 12 и 14 години от най-добрите детки клубове по целия свят. Основните ценности на проекта бяха формулирани от млади делегати от осем европейски държави по време на Първия форум, който се проведе на 25 май през 2013 г. в Лондон. Вторият форум, който събра представители на 16 държави, се проведе в Лисабон в периода 23-25 май 2014 г.

По време на Международния форум „Футбол за приятелство“ младите футболисти имат възможност да общуват с техни връстници от други държави, както и с известни спортисти и артисти. След приключването на събитието, всички участници ще съпреживеят финала на УЕФА Шампионска лига.